PLAĆANJE KEŠOM ODLAZI U ISTORIJU Ograničili plaćanje gotovinom

Plaćanje gotovinom polako, ali sigurno odlazi u istoriju iz više razloga, a jedan od njih je što usporava ekonomske aktivnosti, piše “Pobjeda”.

Iz Ministarstva finansija Crne Gore su, odgovarajući na pitanje podgoričkog lista da li i Crna Gora treba da sledi primer Severne Makedonije, koja je nedavno ograničila plaćanje u kešu do 500 evra, kazali da do sada nisu imali inicijativu za ograničavanje, odnosno limitiranje transakcija u gotovini.

Generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković, je rekao da se treba pripremiti na trend da će gotovina polagano iščezavati, jer države u tom delu imaju vrlo ograničene mogućnosti praćenja novčanog prometa.

“Severna Makedonija je unela ograničenje u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Umesto keša, kupci robe i usluga u vrednosti većoj od 500 evra mogu da koriste isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama”, naveo je Pejaković. Obrazloženje te odluke je u smanjenju sive ekonomije.

Pejaković je saopštio da Crna Gora praktikuje sva pozitivna iskustva, što ne znači da treba da uvodi jača ograničenja od onih koja važe u EU. Profesor na Fakultetu za menadžment Vasilije Kostić, smatra da se savremeni platni promet nepovratno kreće u pravcu istiskivanja gotovine.

To je, kako je rekao, i intencija EU, odnosno njenih organa. “Smatram da je od samih nastojanja da se gotovina isključi iz platnog prometa važnija prirodna tendencija sistema da se kreće u tom pravcu – dakle evolutivna promena naspram konstruktivne promene”, kazao je Kostić.

Savremeni platni promet prati dinamičnu promjenu u odvijanju ekonomskih aktivnosti, ubrzanih do neverovatnih granica mogućnostima informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

“Stoga svako usporavanje, a to izaziva plaćanje gotovinom, mora da bude zamenjeno bezgotovinskim – elektronskim načinom plaćanja. Ipak, potreba za kešom i plaćanjem u kešu još ima svoje razloge, pa će tako neko vreme funkcionisati”, saopštio je Kostić.

 

Izvor: Blic

Foto: PROMO / RAS SRBIJA

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Skoro 40.000 vozača kontrolisano, otkriveno 16.525 prekršaja

Za četiri dana akcije pripadnici MUP-a tokom uskršnjih praznika pripadnici Uprave saobraćajne policije kontrolisali su…

1 min ago

Danas je Dan džamija

Danas je Dan džamija, prema odluci Islamske zajednice u BiH, 7. maj se obilježava u…

38 mins ago

Vaskršnji utorak

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak. Po vjerovanju se smatra i naj…

41 mins ago

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

17 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

19 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

19 hours ago