Categories: Društvo

Evropska noć istraživača u gradskoj biblioteci

Nizom predavanja, radionica i naučnih skupova novopazarski Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju obeležio je i ove godine evropske noći istraživača. Centralna manifestacija, ”Deseta noć kroz znanje daje moć” održana je u Narodnoj biblioteci ”Dositej Obradović”.

Ovogodišnji Dani nauke u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju počeli su još 23.septebra. Prema rečima rukovodioca Resursnog centra Elvira Eminbegovića, Novi Pazar ima potencijala u mladim istraživačima.

”Ovih dana kroz naš Regionalni centar je prošlo peko 200 učlenika srednjih škola. Pokušali smo našim predavanjima da im približimo naučnu misao i podstaknemo na naučno promišljanje i bavljenje naukom i istraživanjem. Nadam se da smo u toj ideji uspeli i da će ova predavanja pobuditi želju kod mladih da se bave naučnim radom”, izjavio je rukovodilac Resursnog centra u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Novi Pazar, Elvir Eminbegović.

Istoričar Esad Rahić održao je predavanje o tradicionalnoj arhitekturi, gastronomiji, nošnji, likovnoj i muzičkoj ostavštini svih konfesija novopazarskog kraja u funkciji budućnosti grada.

”U kontaktu sa mlađom generacijom prenosimo ljubav prema nauci, naučnim otkrićima, istraživanjima i nadamo se da će jednoga dana ove istraživačke večeri postati tradicija koju će ovi mladi ljudi nastaviti, što je i osnovna svrha celog projekta. Na ovaj način i u našem gradu populariziramo nauku kao najvažniji segment u životu jednog naroda, države i samog grada”, rekao je Rahić.

U danima nauke mladi istraživači iz srednjih škola slušali su predavanja o jedinstvu prirode i čoveka, biologiji ljubavi, odgoju za predupređivanje vršnjačkog nasilja i zloupotrebe opojnih sredstava i učestvovali u radionicama sa sličnim temama.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

22 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago