Angio sala zahvaljujući rebalansu budžeta

Rebalansom budžeta Grada Novog Pazara, koji je usvojen na današnjem skupštinskom zasedanju, obezbeđena su sredstva u vrednosti od 23 miliona dinara za izgradnju  savremene angio sale u kojoj će biti lečeni pacijenti sa akutnim srčanim udarom. Na ovaj način, prema rečima direktora Opšte bolnice dr Meha Mahmutovića, biće rešen problem zdravstvenog centra prema kome gravitira preko 200 hiljada građana.

“Rekonstrukcija prostora za angio salu je obiman i finansijski ozbiljan posao. Grad je prepoznao značaj projekta i pruža izuzetnu podršku. Lekari su, kao i drugo medicinsko osoblje već obučeni a podsećam vas da smo ranije, uz podršku Ministarstva zdravlja obezbedili i neophodnu opremu.  Angio sala je posebno značajna za primenu savremenih metoda u prvom satu nastanka simptoma infarkta, kada se pacijentu može spasiti život i sprečiti da dođe do značajnog oštećenja srca”, rekao je direktor bolnice Mahmutović.

Šef odborničkog kluba SDP, dr Muamer Bačevac, i sam specijalista kardiologije, pojasnio je da koronarna jedinica u Novom Pazaru na godišnjem nivou ima između 320 i 360 prijema pacijenata čiji je život ozbiljno ugrožen.

“Angio sala je, ne samo garancija da će mnogi životi biti spašeni u rekordnom roku a u situacijama kad je vreme najznačajniji faktor, već i garant da će Opšta bolnica uskoro prerasti u Klinički centar. Angio sala nije samo da je način da u najkraćem roku pomognemo ljudima, nego i potvrda da će novopazrsko zdravstvo, za dobrobit građana, zauzeti mesto koje mu pripada”.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je u završnoj reči povodom rebalansa budžeta da Grad sem 23 milona za angio salu izdvaja još 36 miliona dinara za različita ulaganja u zdravstvo.

“Projekte ćemo realizovati preko Kancelarije za javna ulaganja, a ptioritete određivati u dogovoru sa rukovodstvom Opšte bolnice. Ovogodišnjim gradakim budžetom izdvojeno je najviše sredstava za zdravstvo ikada, a adekvatnom podrškom odgovorilo je i resorno Ministarstvo, pružajući najkonkretniju podršku u poslednjih 50 godina”, poručio je gradonačelnik Biševac.

 

Z. Ma.

A. Ni.

Podeli