DruštvoVesti

Na Bedemu pronađeni ostaci Kule Džephane i novčić iz 1618. godine

Arheolozi su na severnom bastionu Bedema pronašli metalni novčić iz 1618. godine. To otkriće, kako se pretpostavlja, ukazuje i na najraniju godinu kada je mogla biti sazidana Kula Džephana čiji su ostaci takođe otkriveni aktuelnim istraživanjima.

 

Ovo su ostaci barutane ukopane u zemlju, Kule Džephane do kojih su strpljivim radom i detaljnim istraživanjem došli arheolozi Muzeja “Ras”, i njihove kolege iz Sarajeva i Beograda. Ono što su otkrili postaje novi svjedok historije i prohujalih vijekova Novog Pazara.

 

„Ova iskopavanja će upotpuniti i promeniti određena saznanja o novopazarskoj tvrđavi. Došli smo do potpuno novih saznanja, prvi put imamo precizno datovane objekte. Našli smo, čišćenjem zidova kule, novčić iz 1618. godine, što bi moglo da govori o vremenu kada je zdanje podignuto. Otkrili smo i jednu, delimično u zemlju ukopanu zgradu, što se nije znalo ranije. Turistička ponuda će ovim istraživanjima biti znatno bogatija nego ranije“, kazao je kustos arheolog Voadan Vidosavljević.

 

Krajnji cilj istraživanja, nakon što nalazište bude kompletno istraženo od starne stručnjaka, je obnova Kule Džephane. Na taj način će ovo mjesto postati jedna od najznačajnijih turističkih ponuda Grada.

 

„U razgovoru sa stručnjacima jasno je da oni zaista nisu znali na šta mogu da naiđu. Arheolozi već neko vreme sprovode ozbiljna istraživanja i zaista je ovo nalazište svojevrstan dragulj. Grad će nastaviti da pruža podršku u cilju očuvanja kulturno istorijskog blaga na ovim prostorima, za buduće generacije“, poručio je gradonačelnik Biševac.

 

Direktor Muzeja „Ras“ Fuad Baćićanin ističe da će Bedem nakon veličanstvenog istraživanja imati status najznačajnijeg kulturno historijskog spomenika Novog Pazara

 

„Zajednički nastojimo da istraživanje sprovedemo na najbolji mogući način i u skladu sa svim propisima. Podsjećam javnost da je riječ o osmanskoj arheologiji onoga što je sukcesivno nadograđivano iz decenije u deceniju, u periodu od 500 godina. Grad u potpunosti finansira ovu fazu istraživanja, ali s obzirom da je riječ o ozbiljnom projektu, biće nam potrebna podrška republičkih institucija“, rekao je Baćićanin.

 

Grad Novi Pazar je iz budžeta izdvojio 5.5 miliona dinara za ova istraživanja, novca će biti još, kažu nadlježni, kako bi se sačuvao važan lokalitet za lokalno stanovništvo ali i turiste.

 

Autor: A. Ni.

 

Naslovna fotografija preuzeta sa profila društvene mreže Instagram gradonačelnika Nihata Biševca.

 

 

Podeli