Sport

Ironman iz Novog Pazara: Triatlon u Italiji kruna dugogodišnjeg bavljenja sportom

Triatlonac iz Novog Pazara Edin Mahmutović rekao je da njegov uspešan nastup na Ironman takmičenju u italijanskom gradu Červiji predstavlja krunu dugogodišnjeg bavljenja sportom, pre svega atletikom.

“Nije bilo lako, s obzirom da se radi o kombinaciji tri teške discipline. Plivali smo 3,8 kilometara, potom je usledila biciklistička trasa duga 180 kilometara i na kraju atletski maraton od 42,195 kilometara. Dugo i naporno sam se spremao. Mislim da je ovo dobar podstrek za sve ostale, koji se bave ili žele da se bave sportom”, naveo je Mahmutović.

Četrdesetdvogodišnji Mahmutović prvi je Novopazarac s titulom Ironmana, a do sada je istrčao pet atletskih maratona, oko 150 polumaratona, plivački maraton od pet kilometara na jezeru Gazivode i nekoliko biciklističkih etapa u dužini od gotovo 300 kilometara.

U konkurenciji nekoliko hiljada najspremnijih svetskih triatlonaca u Červiji, Mahmutović se u vodi i na kopnu neprestano takmičio 12 časova, četiri minuta i 33 sekunde.

“Najteže je bilo plivati, s obzirom da u velikoj gužvi često dobijete i neki udarac. Bolest me je ozbiljno poremetila samo tri dana pre nastupa, da nije bilo toga i rezultat bi sigurno bio bolji za oko dva časa”, ocenio je Mahmutović.

U poslednjih pet godina, on je sa grupom istomišljenika podigao rekreativni sport u Novom Pazaru na visok nivo.

“Imam sjajnu grupu. Neki su bili sa mnom i u Italiji. Mnogo su mi pomogli pre, tokom i posle takmičenja. Izuzetno sam im zahvalan zbog toga”, istakao je Mahmutović.

Edin Mahmutović je najavio da je njegov naredni cilj da istrči atletski maraton za manje od tri časa.

M. Minić

Podeli