Categories: KulturaVesti

Uspešno završen festival folklora  u Turskoj

U Turskoj je uspešno završen 14. Interkontinentalni festival folklora Sarimsakli – Burhaniye – Dikili Trophy 2019.koji je i ove godine na obalama Egeja u blizini Troje, Bergama i Efesa,  organizovao Novopazarac Besim Biberović.

Biberović je u ajvaličkoj regiji koja je tradicionalni domaćin festivala, ovog puta okupio 16 ansambala iz čitavog sveta, pa su tako posetioci i ove godine bili u prilici da se upoznaju sa brojnim kulturama i običajima.

Defile i nastup ove godine, na čijem početku su se predstavili domaćini, organizovan je u opštini Burhaniye, a domaćin organizatorima i gostima bio je njen predsednik Ali Kemal Deveciler koji je liderima grupa i samim organizatorima festivala  uručio zahvalnice i specijalna priznanja.

’’Ovo što ste verečeras pripredili ovde u Turskoj je zaista bilo divno. Uživali smo. Ovo je način da pokažemo da gradimo zajedništvo i bratstvo. Želimo da nam svake godine dolazite i budete naši gosti’’ kazao je Deveciler.

Organizator festivala Besim Biberović, koji stvaralaštvo Balkana želi približiti domaćinima u Turskoj i turistima iz celog sveta,  i ovog puta je poručio da se kroz igru i pesmu pronosi pozitivna energija. Ipak, iza svega stoji veliki trud i rad.

’’Za sve ovo trebalo je mnogo truda i podrške a mi smo je imali od gradonačlenika Ajvalika, Dikilija, Burhanije, i sada se oni praktično otimaju gde ćemo mi napraviti festival. Retki su festivali u inostranstvu na kojima dođe gradonačelnik da pozdravi sve učesnike, ali je zato sa druge strane Sarmisakli i postao poznat upravo zahvaljujući  festivalu. Danas je ovo mesto poznato čitavoj Srbiji i Balkanu a za to su dobrom merom zaslužni i folkloraši koji dolaze ovde i promovišu svoju tradiciju i kulturu’’ kazao je Biberović.

Ova tradicionalna manifestacija koja ima i takmičarski karatkter završena je proglašenjem pobednika i trijumfom KUD  ’’Dušan Stanković’’ iz  Čečave, u Bosni i Hercegovini.

Nagrade su otišle i u Dansku i Srbiju, a glasalo se i u kategorijama  najatraktivniji ansambl, najbolji orijentalni ples, najbolji instrumentalista, najbolja pevačka grupa, te mis manifestacije.

Tokom trajanja festivala promovisana je i bosanska tradicionalna kuhinja zahvaljujući brojnim udruženjima iz Tuzle, Mostara, Sarajeva, Kladnja i Visokog.

Cilj je da osim igre i pesme, učesnici festivala predstave  svoju kulturu, nošnju i običaje, istovremeno učeći o prostoru gde se nalazila prva Atina, gde su pisane “Ilijada” i “Odiseja” i gde su koračale brojne vojskovođe i vladari, pa su tako i ove godine gosti festivala bili u prilici da zajedno uživaju u različitim programima i obilascima organizovanim tokom boravka u Turskoj.

Inače, u Sarimsakliju se održava i omladinski, majski festival folklora, za koji organizatori najavljuju brojna iznenađenja.

 

Senada Kalić

 

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

47 mins ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

5 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

7 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

10 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

11 hours ago