Categories: Društvo

Podrška slepima kroz proces inkluzije

U organizaciji Saveza slepih Srbije u Novom Pazaru je održana tribina pod nazivom ”Tiflo podrška slepoj i slabovidoj deci kroz proces inkluzije”. Prema oceni nadležnih iz Saveza slepih i slabovidih, kako sa lokalnog tako i sa republičkog nivoa, Novi Pazar je jedan od pozitivnih primera dobre saradnje nadležnih službi, koja rezultira uspešnom inkluzijom slepe i slabovide dece u obrazovni sistem.

Prema rečima sekretara Saveza slepih i slabovidih u Novom Pazaru Mirsade Dibranin Ajdinović, ovakve tribine su prilika za intenzivniju saradnju sa republičkim Savezom slepih i slabovidih, za rešavanje problema, ali i predstavljanje inovacija kojima se slipim i slabovidim licima olakšava integracija u društvenu zajednicu. A veliki odziv, ističe, pokazatelj je da lokalna zajednica ima sluha za slepe i slabovide sugrađane.

”Važno je da istaknem da inkluzija u našem gradu dosta dobro funkcioniše. Imamo šestoro dece koja pohađaju redovno osnovnu školu i tri učenika koji pohađaju srednju školu”, kaže Dibranin Ajdinović.

Gubitak vida se kompenzuje obrazovanjem, jer se, iskustvo pokazuje, obrazovana lica lakše integrišu u društvenu sredinu i lakše ostvaruju svoje ambicije. Zato Savez slepih Srbije pridaje veliki značaj obrazovanju slepe dece.

”Ovakvim tribinama mi pokušavamo da uočimo probleme sa kojima se suočavaju deca u redovnim školama, roditelji , pedagozi u obrazovnim ustanovama, kako bismo mogli sa nivoa republike preko nadležnih ministarstava da utičemo na prevazilaženje tih problema, pre svega, u obezbeđivanju udžbenika koji su dostupni slepoj i slabovidoj deci u smislu brajevih knjiga, drugih pomagala za čitanje audio knjiga, korišćenja asistenata u nastavi. Mislim da je Novi Pazar jedan od pozitivnih primera te vrste”, ocenio je predsednik Saveza slepih Srbije i predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, Milan Stošić.

Gradska uprava Novog Pazara nastaviće da pruža podršku slepim i slabovidim – rekao je član Gradskog veća Novog Pazara, Fevzija Murić. On je istakao da takvim osobama nije potrebno sažaljenje već prijateljska pomoć i podrška šire društvene zajednice, na koju uvek mogu da računaju.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novopazarka Amina Nurović najbolji student medicine

Novi Pazar dobio je još jednog dobrog lekara Aminu Nurović. Njen prosek tokom školovanja bio…

3 mins ago

SDP predala listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Tutinu

Članovi izbornog štaba Sandžačke demokratske partije u Tutinu predali su danas Opštinskoj izbornoj komisiji u…

14 mins ago

BNV: Svečani prijem za direktore obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave,…

33 mins ago

Proglašeno sedam izbornih lista u Sjenici

Opštinska izborna komisija u Sjenici proglasila je do sada sedam izbornih lista. Poslednje dve proglašene…

1 hour ago

Težak žreb za Hamada u Rimu: Na startu Popirin, u istom delu žreba Davidovič Fokina i Medvedev

Ukoliko dobije Alekseja Popirina na startu mastersa u Rimu, Hamad Međedović će u drugom kolu…

2 hours ago

Prijavu poreza podnelo više od 2.700 frilensera

U prvom kvartalu ove godine preko portala Frilenseri podneto je preko 2.700poreskih prijava. Ova platforma…

2 hours ago