Categories: DruštvoVesti

Podjela besplatnih udžbenika tutinskoj Gimnaziji

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je nastavilo posjete srednjim školama u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom  jeziku u okviru kojih se školama dijele besplatni udžbenici.

Besplatni udžbenici danas su podijeljeni Gimnaziji u Tutinu koja je prva srednja škola u Sandžaku u kojoj je počela nastava na bosanskom jeziku. Direktor ove srednje škole je  izrazio zahvalnost na donaciji u nadi da će se podrška nastavi na bosanskom jeziku nastaviti i u budućnosti.

Posjete srednjim školama se završavaju sutra, kada će udžbenici biti dodijeljeni srednjim školama u Sjenici.

Delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća činili su predsjednica dr. Jasmina Curić, potpredsjednik zadužen za oblast obrazovanja na bosanskom jeziku prof. dr. Sait Kačapor i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća prof. dr. Hasim Mekić.

Školama se dijele besplatne Čitanke za bosanski jezik za treći razred gimnazija i srednjih stručnih škola, a nabavku udžbenika je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

„Želim da čestitam svim đacima početak školske godine uz poruku da je znanje najveći lični kapital a istovremeno najbitniji resurs zajednice i uslov za razvoj. Posebnu čestitku upućujem roditeljima uz poruku da obrazovanje na maternjem jeziku pruža znanje o sopstvenom jeziku, književnosti, historiji, kulturi i tradiciji i da se sticanjem takvog znanja izgrađuje samopoštovanja što je uslov za odgoj zdrave i uspješne osobe.  Pa stoga molim roditelje da istraju u svojim odlukama da im se djeca obrazuju na maternjem jeziku i da savladaju sve prepreke i otpore na koje nailaze. Podjela besplatnih udžbenika školama koje su u nastavi na bosanskom jeziku je jedan od dokaza napora Bošnjačkog nacionalnog vijeća da obrazovanje na bosanskom jeziku bude kvalitetno i okrenuto ka usavršavanju, ali i naših razumijevanja za zahtjevne ekonomske okolnosti u kojima se nalaze roditelji učenika u Sandžaku.

Obrazovanje na bosanskom jeziku traje već sedam godina i pohađa ga  15 671 učenik u 39 obrazovnih ustanova. Imamo tendenciju rasta i broja đaka i broja ustanova. U Prijepolju već dvije goidne godine imamo nastavu na bosanskom. BNV ulaže velike napore da nastava na bosanskom jeziku zaživi u svim gradovima Sandžaka.

Ono što je usporilo ovaj proces to je donošenje zakona o reformi obrazovanja, pa se čekalo da se reformiše, najprije, obrazovanje na srpskom a nakon toga i obrazovanje na jezicima manjina i manjinskih naroda. Timovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sastavljeni od eminentnih stručnjaka u oblasti obrazovanja, su još u junu 2018. godine u zakonom propisanom roku dostavili Ministarstvu prosvjete reformisane programe nastave za školsku 2019/2020 za drugi i šesti razred osnovne škole na odobrenje. Isti programi su do kraja 2018. godine, ocijenjeni najvišom ocjenom, odobreni i objavljeni u Službenom glasniku Republike Srbije (Prosvjetni glasnik).

U pogledu broja udžbenika, za nastavu na bosanskom jeziku u pripremnom predškolskom programu, osnovnim i srednjim školama u upotrebi je 200 udžbenika od kojih su 52 autorska udžbenika i 148 prevedena udžbenika, što je sam po sebi dovoljan podatak uspješnosti i brzog napretka implementacije nastave na bosanskom jeziku. Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku je počela 2013/2014 te ove godine ulazi u sedmu školsku godinu.

Danas poklanjamo Čitanku za III razred Gimnaziji u Tutinu koja je prva srednja škola u Sandžaku u kojoj je počela nastava na bosanskom jeziku. Podjele besplatnih udžbenika završavamo sutra u Sjenici gdje će knjige dobiti učenici Gimnazije i Tehničko-poljoprivredne škole.

Nabavku udžbenika je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je i prethodnih godina odvojila znatna sredstva za podršku nastavi na bosanskom jeziku. Koristim priliku da im se ovim putem zahvalim uz nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.“

 

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

25 mins ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

2 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

2 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

4 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

5 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

5 hours ago