DruštvoVesti

Biševac sa direktorom pekinškog Muzeja “Zabranjeni grad”

Gradonačelnik Nihat Biševac sastao se u Novom Pazaru sa direktorom pekinškog muzeja “Zabranjeni grad”, Vangom Ksudongom. Inače, muzej “Zabranjeni grad” jedan je od najvažnijih muzeja u Kini i svijetu, koji sadrži skoro dva miliona eksponata, a godišnje ga posjeti oko 17 miliona turista.

Biševac i Ksudong sastali su se u Novom Pazaru, a direktor muzeja “Zabranjeni grad” Vang Ksudong naš grad je posjetio na poziv potpredsjednika Vlade, ministra Rasima Ljajića. Novi Pazar je inače jedini grad nakon prestonice u kojem je boravio direktor pekinškog muzeja “Zabranjeni grad”, Vang Ksudong u okviru posjete Srbiji u kojoj ga je ugostio predsjednik države Aleksandar Vučić.

Saopšteno je da je gost Novog Pazara bio oduševljen kulturno – historijskim spomenicima, tradicijom i kulturom, gostoprimstvom, prirodnim ljepotama i narodom ovog grada. Sa poslovne strane, Ksudong je prenio svoja iskustva o načinima i tehnologijama koje oni koriste u digitalizaciji kulturnog nasleđa.

Razmatrana je i razmjena izložbenih postavki i eksponata sa muzejom “Zabranjeni grad” iz Pekinga koji broji preko 2 miliona eksponata, a koje godišnje vidi oko 17 miliona turista iz čitavog svijeta.

Sagovornici su zaključili da je saradnja u oblasti kulture most koji povezuje i zbližava narode i doprinosi boljem međusobnom razumijevanju.

A. Ni.

 

 

Podeli