Categories: Društvo

BNV: Čitanke na bosanskom za srednjoškolce

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ove školske godine dele besplatne udžbenike učenicima koji pohađaju nastavu na maternjem, bosanskom jeziku. Čitanke na bosankom za srednjoškolce prvi su dobili učenici Ekonomsko-trgovinske, a potom i Tehničke škole u Novom Pazaru. Podela se nastavlja sutra u tutinskoj Gimnaziji, a narednih dana i u drugim srednjim školama u Sandžaku.

”Znanje je najveći lični kapital i najznačajniji resurs svake lokalne zajednice, koji je uslov ekonomskog razvoja”, rekla je predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić Obraćajući se učenicima Ekenomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru. Ona je đacima čestitala novu školsku godinu, a roditeljima poručila da istraju u odlukama da im se deca obrazuju na maternjem jeziku.

”Podjela besplatnih udžbenika školama koje su u nastavi na bosanskom jeziku je jedan od dokaza napora Bošnjačkog nacionalnog vijeća da obrazovanje na bosanskom jeziku bude kvalitetno i okrenuto ka usavršavanju, ali i naših razumijevanja za zahtjevne ekonomske okolnosti u kojima se nalaze roditelji učenika u Sandžaku”, izjavila je Curić.

Ekonomsko trgovinska škola jedna je od prvih srednjih škola u kojoj je počela nastava na bosanskom jeziku, pa je i podela besplanih udžbenika krenula od nje. Delagacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća je potom posetila i učenike Tehničke škole u Novom Pazaru, gde u trećem razredu ove srednje škole nastavu na bosanskom pohađa stotinak učenika.

Podela besplatnih udžbenika na bosanskom jeziku biće nastavljena u Tutinu, kao i u drugim srednjim školama u Sandžaku. Podsećamo, obrazovanje na bosanskom jeziku  traje već sedam godina i pohađa ga 15 671 učenik u 39 obrazovnih ustanova. Do sada je u upotrebi 200 udžbenika na bosanskom, od kojih su 52 autorska.

S.Lj.

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

12 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

12 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

12 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

23 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

1 day ago