U današnjim zračnim napadima Assadovog režima poginulo 10 civila, od čega petero djece

U zračnim napadima sirijskog režima Bashara al-Assada na području deeskalacijske zone Idlib na sjeverozapadu Sirije poginulo je 10 civila, od čega petero djece.

Lokalna civilna zaštita “Bijele beretke“ objavila je da je u napadima poginulo 10 civila, a više od 23 ranjeno.
Avioni sirijskog režima od jutarnjih sati su izvodili napade na mjesta Tuh, Has, Kefersejne, Nukeyyer, Gadafa, Tel Mennis, Tel Merdih, Marsurin, Kefrenbil, Marratinnuman i Saraqib.

Lokalna civilna zaštita “Bijele beretke“ je navela da su Assadove snage u večernjim satima izvele napad na mjesto Marratinnuman u kojem je ubijeno 10 civila, od čega 5 djece, dok je ranjeno više od 23 civila.
Iz Civilne zaštite su kazali da strahuju od porasta broja stradalih.

U napadima Assadovog režima prije ovoga danas su u selu Masaran na jugu Idliba ubijena 2, u mjestu Jerjenaz jedan civil kao i u četvrti Temaniye.

Prema posljednjim podacima, u srijedu je u zračnim napadima sirijskog režima na području deeskalacijske zone Idlib na sjeverozapadu Sirije poginulo ukupno 14 civila.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) saopćila je kako su u napadima koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i saveznika na zonu deeskalacije sukoba Idlib izveli od 26. aprila do 19. augusta, poginula 843 civila.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli