Servisne informacije

Hladan septembar, a zima obilno snježna

Meteorolozi poznate svjetske stranice „AccuWeather“ objavili su prognozu za jesen. Kako su naveli Evropu čekaju dramatične promjene.

Nakon nekoliko historijskih vrućina tokom ljeta, toplina će biti ograničena u narednim mjesecima.

Snažna promjena vremena očekuje se tokom septembra, a bit će i oluja. Iako će kiša biti od velike koristi, pljuskovi koji padaju na tvrdo i suho tlo povećati će rizik od poplave.

– Ove pljuskovi također će dramatično smanjiti rizik od požara u regiji – rekao je meteorolog Alan Repert (Reppert).

Što se tiče Balkana, meteorolozi najavljuju da su Italija, Balkan u opasnosti su od poplave, jer će biti dosta kiše i pljuskova.

– Grmljavinske oluje donijet će rizik od višednevnih obilnih kiša koje bi mogle prouzrokovati poplave. Kako sezona napreduje, rizik od jakih grmljavina smanjit će se, ali naoblake sa lokalno velikim kišama će i dalje postojati – naveo je Repert.

Za Balkan predviđaju i da će temperature biti ispod prosječnih. Potencijalni prodor hladnog zraka sa sjevera i istoka u kasnoj sezoni donijet će prijetnju obilnijeg snijega iz Mađarske i Rumunjske u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

– Česta nevremena vjerojatno će imati negativan utjecaj na poljoprivredu i vanjske događaje u cijeloj regiji – navedeno je u prognozi za jesen.

Potali/GG

Podeli