Društvo

Edukacijom do lakšeg porođaja

U okviru projekta sporovođenja mera populacione politike, koji je lokalna samouprava potpisala sa Ministratsvom bez portfelja uspešno se sprovodi Škola za psihofizičku pripremu trudnica. Polaznice su zadovoljne pripremom,te ističu da će uz pomoć ove edukacije moći lakše da iznesu porođaj.

U julu ove godine potpisna je ugovor između grada Novog Pazara i Doma zdravlja sa ciljem sprovođenja mera populacione politike, a na osnovu Ugovora o sufinanisranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Srbiji. U okviru ovog programa trudnice 4 puta mesečno imaju priliku da nauče kako da budu pripremljene za porođaj.
Polaznice su zadovoljne radom Škole za psihofizičku pripremu trudnica.

“Buduće majke će od 28.nedelje gestacijske starosti, pa sve do samog porođaja, pohađanjem ove škole za trudnice, naučiti da se prirpeme za porođaj, prve korake materinstva I period posle porođaja. Psihofizička priprema za porođaj je organizovana obuka na kojoj uz predavanje trudnica sa ili bez partnera uči vežbe koje će pripremati za vreme trudnoće i porođaja. Radi se u malim grupama od 10 trudnica.

Cilj škole je da se žena fizički pripremi, da stekne kondiciju i pravilno nauči tehnike disanja, kako bi porođaj protekao što lakše. Novi Pazar je najmlađi grad, a samim tim i mesto gde svakodnevno na svet dolazi mnogo beba. Iz tog razloga, naročito je bitno prepoznati važnost ove škole, kako bi sve buduće majke lakše iznele trudnoću”, rekla je ispred ove škole Amra Korać.
Ukupan iznos za sufinasiranje troškovamera populacione politike iznosi 300.000 dinarana, gde je sa 240.000 dinara učestvovalo Ministarstvo bez portfelja, a ostatak novca izdvojeno je uz gradskog budžeta.

 

Podeli