‘SRCE SARAJEVA’ OSVOJIO FILM ENE SENDIJAREVIĆ

Dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” za najbolja ostvarenja večeras je na ceremoniji u Narodnom pozoriÅ”tu zavrÅ”en takmičarski dio 25. Sarajevo Film Festivala, koji je ove godine poklonicima sedme umjetnosti donio rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 njih zabilježilo je svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagradu “Srce Sarajeva” bila su 53 filma.

Srce Sarajeva za najbolji film ostvarenju “Take Me somewhere Nice” Ene Sendijarević.

– Osim ove nagrade veoma sam uzbuđena. Želim zahvaliti mom timu koji je radio sa mnom moj prvi igrani dugometražni film. Hvala žiriju za ovu nagradu, mnogo mi znači dobiti nagradu od vas. Želim zahvaliti mojim glumcima. Sarajevo Film Festival mi mnogo daje, tu sam već dugo. Volim vas – kazala je Ena.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja pripalo je Eminu Alperu za film ā€œPriča o tri sestreā€.

– Velik je čast dobiti ovu nagradu. Zahvalan sam direkciji festivala sto su me pozvali, ako me nastavite pozivati ja ću dolaziti. Hvala mom timu, mojim glumcima koji su napravili sjajan posao. Hvala žiriju – rekao je Alper.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca otiÅ”lo u ruke Levan Gelbakhiani iz Gruzije za ulogu u filmu ā€œI onda smo plesaliā€, piÅ”eĀ Faktor.ba

– Hvala Festivalu sto su me pozvali ovdje i sto su prikazali nas film. Hvala žiriju na ovoj nagradi. Sarajevo izgleda kao moja zemlja, podsjeća me na moj dom. Ne znam da li zbog ljepote, divnih ljudi, historije… Ali zaista ovo osjećam svojim drugim domom – kazao Levan.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu zasluženo je pripalo Irini Jambonas, koja se javila videoporukom.

– Hvala Sarajevo mnogo. Sretna sam nevjerovatno sto sam dobila vaÅ”e srce – rekla jeĀ  Jambonas.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film otiÅ”lo je ostvarenju “Sherbet”, a posebna nagrada žirija za najbolji kratki film rumunskomĀ  “Posljednje putovanje na more”. Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je ostvarenju “Posljednja slika o ocu”. Specijalnu nagradu Žirija osvojila je Sajra Å ubaÅ”ić za dokumentarac “Gomila materijala”, a nagrada Human rights otiÅ”la je u ruke Reki Szabo za film ā€œEuforija postojanjaā€. Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac ostvarenju ā€œKad su rasle japanske jabukeā€

Podsjetimo, na Festivalu su ove godine dodijeljena i četiri Počasna Srca Sarajeva za izuzetni doprinos filmskoj umjetnosti, a dobili su ih: Tim Roth, Pawel Pawlikowski, Alejandro Gonzales Inarritu, Isabelle Huppert.

Posljednji festivalski dan, petak 23. august, rezerviran je za projekcije nagrađenih ostvarenja u svim kategorijama. U ljetnom Raiffesen kinu bit će prikazan i novi film ā€œBilo jednom u Hollywooduā€œ slavnog reditelja Quentina Tarantina.Sarajevo Film Festival čije 25. izdanje je počelo svjetskom premijerom filma ā€œSinā€œ rediteljice Ines Tanović, održan je pod pokroviteljstvo UNESCO-a.

(Hayat / Foto: Screenshot)

A. Ni.

Podeli