Categories: Politika

MDULS: Inicijativa za specijalni status Sandžaka bez pravnog dejstva, raspušten IO BNV

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ocenilo je da inicijativa Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) za rešavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak nije u skladu sa Ustavnim i zakonskim odredbama kojim se uređuju oblasti delovanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

 

To ministarstvo je u odgovoru BNV navelo da je Ustavom Srbije propisano da pripadnici nacionalnih manjina mogu izabrati nacionalne savete radi ostvarenja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službeno upotrebi jezika i pisma, a da je Zakonom o savetima uređeno ostvarivanje ovlašćenja u tim oblastima.

“Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da Inicijativa sadržinom izlazi iz okvira Ustavom propisanih oblasti u kojima nacionalni saveti mogu da deluju i u kojima predstavljaju nacionalnu manjinu, kao i zakonom poverenih ovlašćenja u tim oblastima i po svojoj prirodi je politički akt”, navodi se u odgovoru koji je potpisao ministar Branko Ružić.

Ministarstvo navodi da Inicijativa ima i formalne nedostatke i to jer ju je doneo Izvršni odbor kojem nacionalni savet nije poverio mandat za donošenje takvih odluka. Pored toga, navode u ministarstvu, Inicijativa nije razmatrana, niti usvojena na prvoj narednoj sednici BNV.

Zbog toga Ministarsvo smatra da Inicijativa nema pravno dejstvo i ne može se smatrati odlukom koja ostaje na snazi, a zbog nepravilnosti u radu Izvršnog odbora ministarstvo je donelo rešenje o prestanku mandata članovima tog organa.

Bošnjačkom nacionalnom vijeću je predloženo da na prvoj sledećoj sednici konstatuje prestanak mandata članova IO i izabere nove.

Osporenom Inicijativom IO BNV tražio je specijalni status za Sandžak, koji bi dobio Ustav u čijoj izradi bi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

Tim dokumentom bilo je predviđeno da Sandžak dobije skupštinu, vladu, policiju, sudstvo i guvernera, da donosi zakone i druga opšta akta, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima, bio bi priznat status konstitutivnih naroda

Teritorija Sandžaka na kojoj bi se uspostavio specijalni status obuhvatala bi područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

100 plus

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

12 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

14 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

14 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

16 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

16 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

16 hours ago