Mali genije Dejan Lukić – pravi nanosatelit za NASA

Trinaestogodišnji Dejan Lukić iz Broda (RS), čiji je projekat nanosatelita prihvatila američka svemirska agencija NASA, kaže da želi da napravi i satelit za agrokulturu, kako bi pomogao ljudima koji se bave tim poslom.

“Taj satelit bi pratio facilitaciju, vreme i zemljište i sve u vezi sa tim, kako bi mogao što više da pomogne ljudima koji uzgajaju svoje kulture”, rekao je Lukić za “Nezavisne novine”.

Lukić, koji se od malih nogu interesuje za nauku, ispričao je da se na internetu prijavio na konkurs agencije NASA, koja mu je prihvatila projekat nanosatelita, te o tome kako su reagovali njegovi najbliži.

“Mama se tresla kada je saznala da mi je NASA prihvatila projekat, a deda je saznao tek iz novina. Odlično sam se osećao kada se sve to desilo i prvo nisam mogao da verujem da mi je najveća svetska agencija za aeronautiku prihvatila projekat”, rekao je Lukić.

On je dodao da će, ukoliko Hrvati pre ne naprave svoj, njegov satelit biti prvi u ovom delu Evrope i Balkana.

Lukić kaže da mu je mejl dva dana bio blokiran, jer su ga kontaktirale brojne svetske kompanije zainteresovane za saradnju sa njim.

Drugari u školi, kako je rekao, obično ne razumeju značaj njegovog projekta i većinom smatraju da je to neka cigla koja ide u svemir.

Lukićev satelit će biti kapija drugim satelitima u geostacionarnoj orbiti, te će pružati signale u većoj frekvenciji nego u tim geostacionarnim satelitima nazad na zemlju.

To će, kako je rekao, omogućiti brži prenos podataka do 4.000 gigabita u sekundi, a lansiranje satelita će biti najverovatnije 25. maja sledeće godine, i to putem rakete “falkon 9”, koja je jedna od najsavremenijih na svetu.

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović na prijemu za mladog genija Dejana Lukića rekla je da će kabinet predsednika i Vlada Srpske zajednički finansirati realizaciju njegovog projekta.

 

Izvor : mondo.ba

Foto: Tanjug/AP/Joshua Stevens, VIIRS, NASA EOSDIS/LANCE

 

Podeli