Categories: DruštvoVesti

IZDRŽITE DO SREDE Nakon vrelog talasa stiže nam PRIJATNO ZAHLAĐENJE

Na području cele Srbije danas je na snazi narandžasti meteo-alarm zbog visoke temperature vazduha, te su prognozirane opasne vremenske pojave takvog intenziteteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Kao što je prethodno najavljivano, danas je osvanuo najtopliji dan u čitavoj 2019. godini, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će temperature danas i sutra iznositi od 35 do 38 stepeni. Ipak, već od srede možemo očekivati osveženje i nagli pad temperature u rasponu od 10 do 15 stepeni.

U Srbiji će do utorka biti vrlo toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 38 stepeni, upozorio je RHMZ. Današnji dan biće neuobičajeno topao i sunčan, a temperatura će se kretati od 34 do 38 stepeni, u Beogradu do 37 stepeni.

Duvaće slab i umeren, a na jugu Banata povremeno i jak, jugoistočni vetar. Najniža temperatura biće od 16 do 24, a najviša od 35 do 38 stepeni. Nešto prijatnije vreme očekuje se na Zlatiboru i Sjenici, gde temperature neće prelaziti 30 stepeni, kao i na Kopaoniku gde se predviđa temperatura oko 25 stepeni.

Kako navodi meteorolog Đorđe Đurić za “Blic”, utorak će biti poslednji dan avgustovskog troposkog talasa. U najvećem delu Srbije temperatura će iznositi od 34 do 38 stepeni, jedino će na severozapadu Bačke temperatura biti nešto niža, te se očekuje do 32 stepena Celzijusovih.

– Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature očekuje se u utorak krajem dana i u toku noći ka sredi, a prvo ce zahvatiti severne i zapadne, a u sredu tokom dana i ostale delove Srbije. Lokalno se očekuju obilni pljuskovi i jak vetar u zoni pljuska – rekao je Đurić.

U noći između utorka i srede očekuje se talas hladnog vazduha koji će doći sa severozapada i odatle se proširiti na ostatak zemlje. Pad temperature će se osetiti najpre na severu i zapadu, gde će temperatura biti niža i do 15 stepeni u odnosu na jug i istok zemlje.

Na primer, u Podrinju i Sremu se može očekivati do 20 stepeni, dok će na jugu i jugoistoku biti oko 35 stepeni. Kako objašnjava meteorolog Đurić, sve je to zbog hladnog fronta koji će se tokom srede proširiti na čitavu zemlju.

U četvrtak još ponegde na jugu i istoku Srbije uz promenlljivu oblačnost kratkotrajna kiša ili pljusak, uglavnom u planinskim predelima, a u ostalim krajevima razvedravanje uz najvišu temperaturu od 22 do 26 stepeni.

Svežije i prijatnije vreme će se nastaviti u petak, kada možemo očekivati temperaturu od 25 do 29 stepeni.

Od subote malo toplije uz moguću pojavu kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Temperatura će se kretati oko 30 stepeni, što je uobičajeno za ovo doba godine. Skok od par stepeni može se očekivati u nedelju. Približno visoke temperature će se nastaviti i naredne sedmice, te u najvećem delu zemlje možemo očekivati oko 35 stepeni.

J.J. , Tanjug

BLIC

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

Mehanizacija na terenu, pune se džakovi sa peskom

Dežurne ekipe i mehanizacija Javnog preduzeža za uređenje građevinskog zemljišta su na terenu, sanira se…

4 hours ago

Novi Pazar: Proglašena vanredna situacija

Usled obilnih kiša praćenih gradom, Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara doneo je…

5 hours ago

Nakon Raške izlila se i Trnavica, ugrožava kuće

Nakon obilnih padavina u večernjim satima u Novom Pazaru izlila se reka Trnavica, koja je…

5 hours ago

OPREZ U VOŽNJI! Na putevima ima odrona, polomljenih grana i nanosa

Zbog nevremena koje je pogodilo teritoriju Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice na putnim pravcima…

5 hours ago

Novi Pazar pogođen snažnim nevremenom

Novi Pazar više od tri časa bio je pogođen snažnim nevremenom, padali su jaka kiša…

7 hours ago

MUP: U akciji „Armagedon“, uhapšeno sedam osoba (VIDEO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku i policijskih uprava u Smederevu, Pirotu, Šapcu, Leskovcu,…

9 hours ago