DruštvoVesti

SRBIJA ĆE ULAGATI U INFRASTRUKTURU, ZDRAVSTVO, INOVACIONE TEHNOLOGIJE: Predsednik Vučić o petogodišnjem investicionom planu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ulazi u veliki investicioni ciklus kojim rast BDP treba da se podigne sa četiri na preko pet odsto, ali i da to znači poboljšanje zivota svih građana. Petogodišnji invesicioni plan od 10 milijardi evra biće usmeren na nekoliko nivoa, objasnio je Vučić na TV Prva. Pored infrastrukture, za koju se već sada traži 14,6 milijardi, rešavaće se i kanalizacija i vodovod u Srbiji. On je objasnio da su putna, želežnička, avio infrastruktura od velikog značaja za građane. Pored toga predviđeno je ulaganje u zdravstvo, kao i za mlade bračne parove i dodatne mere pronatalitetne politike.

Vučić je napomenuo i da je u prvih 7 meseci rođeno 563 više dece nego prošle godine, što je oko 1000 dece više na godišnjem nivou, a to je za nas uspeh. U celoj centralnoj Srbiji zabeležen je rast nataliteta, a samo minimalni pad u Vojvodini.

Najavio je pomoć države za četvrto dete, kao i za prvo kao i za prvo dete, a dosadašnja pomoć biće trostruko povećana. Deo investicionog plana odnosiće se i na inovativne tehnologije, a milijarda evra predviđena je za infrastruktru za naučno tehnološke centre, rekao je Vučić.

On je najavio da će se u decembru 2021 ići brzim vozom do Novog Sada 27 minuta, a sporim 35 minuta. To je ogromna stvar i napredak za Srbiju, ocenio je predsednik i istakao da građani već sada osećaju boljitak, a tek će ga osećati ubuduće. On je rekao da se na poboljšanju standarda stalno radi i da ovo sve to znači.

“Svaka stopa rasta, veći prihodi u budžetu biće veće plate i penzije, zato će i ove godine lekari i medicinske sestre dobiti veće plate, i one neće biti uvećane za manje od 10 posto”, rekao je Vučić.

To su velika povećanja, napomenuo je on i najavio takođe da će minimalac verovatno biti uvećan na oko 30 000 dinara. Govoreći o aerodromu u Nišu, rekao je da je bilo mnogo zloupotreba.

“Što danas niko ne govori da imamo najveći broj letova i putnika? Radili smo u interesu Nišlija. Jačaćemo i dalje taj aerodrom, kao i Lađevce”, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je u Nišu bilo protesta, kao i da danas mnogi komentarišu i promene na bazenu na Dorćolu, on kaže: “Ne znam kakve to veze ima sa svim ovim. Neko je verovatno loše upravljao bazenom, sada će neko upravljati bolje.” Kako je dodao, sada se radi sa kineskim partnerima pruga Beograd-Niš-Preševo na kojoj će brzina biti 160 km na sat, kao i Valjevo-Vrbnica, na granici sa Crnom Gorom.

“Ogroman je novac u pitanju. Za deset dana, posle 75 godina, pri čmeu su svi govorili da neće biti tog puta, mi 18. avgusta otvaramo put Obrenovac-Čačak. Uložili smo stotine miliona evra u puteve, završavamo sve to, to je velika radna pobeda na radost svakog građanina a najveći problem je to što će deset dana biti gužva”, kaže Vučić.

Do 18. decembra biće završen put Surčin-Obrenovac, a završava se kompletan auto-put ka Bugarskoj, i on će, zbog problema sa klizištima i drugim problemima, biti otvoren u oktobru.

“Završavamo Y krak na severu Srbije, to je 26 kilometara, u toku ove godine. Do marta uz sve probleme završvaamo put Batočina-Kragujevac a za mesec dana počinje izgradnja Moravskog koridora za koje mnogi iz opozicije kažu da nam ne treba. Dobro je da građani to čuju da im oni nikad ne bi izgradili. A mi hoćemo – to je srce Srbije, najnaseljeniji deo Srbije ne računjajući Beograd”, rekao je Vučić.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Printscreen Tv Prva

Podeli