Categories: Društvo

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović na otvaranju konzulata u Edrenu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zajedno sa počasnim konzulom Salihom Akgulom, u ponedeljak je  otvorio  počasni konzulat Republike Srbije u gradu Edrenu. Otvaranju konzulata prisustvovao je veći broj zvanica iz sveta politike, kulture i javnog života, među kojima je bilo više poslanika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, guverner i gradonačelnik Edrena, predsednici više istanbulskih opština, kao i predstavnici naših iseljeničkih udruženja. Ispred Novog Pazara, ceremoniji je prisustvovao  pomoćnik gradonačelnika, Nihad Hasanović.

Ministar Dačić je i ovom prilikom ponovio značaj dobrih odnosa između Srbije i Turske, istakavši da otvaranje počasnog konzulata predstavlja doprinos zajedničkoj težnji dve države i dva naroda da se međusobni odnosi podignu na još viši nivo.

„Ovo je drugi konzulat koji otvaramo u nepunih godinu dana, a cilj nam je da mrežu i dalje širimo“, izjavio je ministar Dačić.

Konzularni odnosi naših država veoma su dobri i prate političke odnose, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da veruje da će rad na njihovom unapređivanju podstaći još bolju ekonomsku, kulturnu, naučno-obrazovnu i svaku drugu saradnju.

“Salih Akgul osvedočeni je prijatelj i državljanin obe države, a istakao se i na polju humanitarnih aktivnosti i aktivnosti usmerenih na očuvanju veza sa maticom”, rekao je Dačić.

Konzulat će biti otvoren za sve naše državljanje, a moj cilj je da još više ojačamo odnose Srbije i Turske, rekao je počasni konzul Salih Akgul.

,,Kroz aktivnosti ovog konzulata U Edrenu,  unapredićemo kvalitet konzularne zaštite. Kvalitetna i do sada njjača saradnja na relaciji Srbija-Turska već postoji i plodotvorna je, a nama je da je održimo i unapredimo tempo,, rekao je počasni konzul Salih Akgul Hadžifejzović.

Otaranju Konzulata, prisustovao je i pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Nihad Hasanović, koji ovo predstavništvo Srbije vidi kao još sponu ka jačanju saradnje dvije države.

..Salih Akgul Hadzifejzović je i pre ovog imenovanja radio na jačanju saradnje Srbije i Turske, tako da će sada taj posao samo nastaviti kao konzul. Prioritet je pronaći zajedničke interese i u turizmu, ugostiteljstvu, obazovanju, kulturi, saobraćaju, zdrastvu i poljoprivredi. Predstavništvo u Edrenu je otvoreno za sve kojima je  konzularna pomoć potrebna,, rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

Danas, Srbija ima 77 počasnih konzula u inostranstvu, a u Turskoj, pored počasnog konzulata u Izmiru ima i počasni konzulat u Antaliji. U  Srbiji je otvoreno 27 stranih konzulata na čelu sa počasnim konzulima.

Galib Gicić i portali

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

3 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

3 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

7 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

9 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

12 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

12 hours ago