Kultura

“Balkanski folklor bez granica”

Na gradskom šetalištu održana je manifestacija “Balkanski folklor bez granica”. Veliki broj učesnika iz različitih država predstavio je igru, nošnju i kulturu  podneblja iz kog dolaze, ali i zajedništvo koje nema granica.

Novi Pazar bio je centar multikulturalnosti, mladosti, pjesme i igre. U okviru “Balkanskog folklora bez granica gradom su zajednički prodefilovali mladi članovi kulturno-umjetničkih društava iz Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kao i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Mladih” iz Novog Pazara, a na sceni u centru grada ljubitelji narodnih igara mogli su da vide odabrane koreografije igrača koji su pokazali raznovrsnost i preplitanje kultura, koje egzistiraju na zajedničkom prostoru- Balkanu.

Festival je zajednički projekat Kulturno-umjetničkog društva “Mladih” Novi Pazar,  Regionalne turističke organizacije Sandžaka i Kulturnog centra Novi Pazar, a održavanje manifestacije pomogli su Institut “Junus Emre” iz Beograda, Bošnjačko nacionalno vijeće, Društvo za pomoć MNRO Novi Pazar, Ambasada Republike Turske u Srbiji, Centar za tursku kulturu, Agencija za razvoj “TIKA” kao i Radio-televizija Novi Pazar.

Ovo je treće festivalsko veče koje je održano u okviru ove manifestacije za koju se očekuje da postane tradicionalna, a osim novopazarske publike, atraktivne nastupe igrača iz različitih država, imala je priliku da vidi i publika u Tutinu i Sjenici.

Podeli