OVAKO se zaštitite od bakterija u avionu!

Ne treba ništa da čistite, niti da nosite sa sobom antibakterijsko sredstvo… Ako želite da se zaštitite od bakterija u avionu, zaboravite na sredstva za dezinfekciju ruku i naspavajte se!Nakon što su uporedili aktivnosti imunih ćelija kod onih koji su dovoljno spavali i kod onih koji nisu, tim nemačnih naučnika je otrkio da dovoljno sna može da poboljša imuni sistem. Tačnije, spavanje može da učini imune ćelije efikasnijim u zaštiti od bakerija, zbog čega bi bilo pametno da se dobro naspavate pre leta avionom.

Stručnjaci kažu da su šanse da “zakačite” virus 100 puta veće tokom leta avionom, zbog površina poput naslona za ruke, ventilacionih otvora i stočića koji su prekriveni bakterijama.

Pa, ako putujete avionom na odmor, bilo bi dobro da se naspavate, kako vam virus ne bi upropastio letovanje. Možete da dremnete i tokom leta – ako vam je teško da spavate u avionu, evo nekoliko saveta…

Nemojte previše da se iscrpljujete

Naporan trening dan pre leta nije dobra ideja jer telo neće moći dobro da se oporavi “u vazduhu”. Umereno vežbanje, poput energičnije šetnje, pomoći će u regulaciji unutrašnjeg sata.

Skinite aplikaciju

Da biste pripremili telo za novu vremensku zonu, skinite aplikaciju koja će vam pomoći da se prilagodite. Entrain, recimo, “nadgleda” unutrašnji sat i tako pomaže da se izborite sa džet-legom.

Držite se rutine

Mozak oslobađa signale kada je vreme za spavanje. I dok ste u avionu, gledajte da se držite uobičajene rutine što je više moguće, poput umivanja i pranja zuba pre spavanja.

 

Autor: mondo.rs

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Podeli