DruštvoVesti

U Jedrenu otvoren počasni konzulat Srbije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zajedno sa počasnim konzulom Salihom Akgulom, otvorio je počasni konzulat Republike Srbije u gradu Jedrenu, nekadašnjoj prestonici Otomanskog carstva, kulturološkom i istorijskom dragulju regiona.

Otvaranju konzulata prisustvovao je veći broj zvanica iz sveta politike, kulture i javnog života, među kojima je bilo više poslanika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, guverner i gradonačelnik Jedrena, predsednici više istanbulskih opština, kao i predstavnici naših iseljeničkih udruženja.

Ministar Dačić je i ovom prilikom ponovio značaj dobrih odnosa između Srbije i Turske, istakavši da otvaranje počasnog konzulata predstavlja doprinos zajedničkoj težnji dve države i dva naroda da se međusobni odnosi podignu na još viši nivo.

Ministar Dačić izrazio je posebno zadovoljstvo zbog razvoja ekonomske saradnje. Podsećajući da je trgovinska razmena prevazišla obim od milijardu dolara, izneo je očekivanje da će se saradnja dve privrede i ubuduće nastaviti u ovom smeru.

„Ovo je drugi konzulat koji otvaramo u nepunih godinu dana, a cilj nam je da mrežu i dalje širimo“, izjavio je ministar Dačić.

Konzulat u Jedrenama će, pored pružanja pomoći našim državljanima kao osnovne delatnosti, imati i posebnu funkciju uspostavljanja novih i čvršćih odnosa privreda dveju zemalja, čemu će poseban doprinos dati Salih Akgul, istaknuti privrednik i vlasnik kompanije “Salkano”, koja je renomirani proizvođač i sponzor biciklističkih reprezentacija i Srbije i Turske.

Salih Akgul je osvedočeni prijatelj i državljanin obe države, a istakao se i na polju humanitarnih aktivnosti i aktivnosti usmerenih na očuvanju veza sa maticom. Jedan od njegovih prvih zadataka biće angažman na obeležavanju groblja palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima, u bici koju je predvodio legendarni vojvoda Stepa Stepanović, a koja se održala baš na ovom mestu.

Otvaranje konzulata Republike Srbije u Jedrenu bila je prilika i da se sa visokim zvanicama Turske razmene mišljenja i o drugim pitanjima od bilateralnog i regionalnog značaja.

Posle svečanog otvaranja konzulata u Jedrenu, ministru Dačiću predstoji i bilateralni susret sa ministrom inostranih poslova Republike Turske Čavušogluom.

“Ponosno ističem da je sa otvaranjem Konzulata u gradu Jedrene Srbija za nepunih godinu dana otvorila dva konzulata a pri kraju je i procedura za otvaranje još jednog u Turskoj, u Bursi”, rekao je Dačić na svečanosti otvaranja Konzulata.

Ministar je dodao da je namera Srbije da mrežu DKP širi dalje i time dodatno ojača već čvrsto utemeljene političke ali i sve druge odnose sa Turskom čiji značaj i uspeh će dodatno porvrditi i skorašjna poseta predsednika Turske Taipa Redžepa Erdogana Srbiji.

Dačić je podsetio da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske koji su dostigli zavidan nivo, o čemu, kako je dodao, svedoče brojne uzajamne posete zvaničnika na najvišem nivou, međuparlamentarna saradnja, povećani nivo ekonomske razmene, investicija, saradnje u oblasti turizma.

Konzularni odnosi naših država veoma su dobri i prate političke odnose, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i dodao da veruje da će rad na njihovom unapređivanju podstaći još bolju ekonomsku, kulturnu, naučno-obrazovnu i svaku drugu saradnju.

Dačić je rekao da Jedrene nije slučajno izabrano za sedište Konzulata i dodao da ta činjenica potvrđuje nameru Beograda da produbi bilateralne ekonomske odnose sa Ankarom.

“Salih Akgul osvedočeni je prijatelj i državljanin obe države, a istakao se i na polju humanitarnih aktivnosti i aktivnosti usmerenih na očuvanju veza sa maticom”, rekao je Dačić.

Cilj srpske vlade je da se povećaju turske, kao i druge strane investicije u Srbiji, a tome će nesumnjiv doprinos dati novootovoreni Konzulat i počasni konzul Akgul.

“Uveren sam da će njegovo iskustvo u biznisu i ugled biti dodatan impuls intenziviranju i proširenju saradnje dve zemlje, a posebno u oblasti investicija, ali da će doprineti i boljoj saradnji sa našim iseljenicima u ovom delu Turske”, rekao je Dačić.

Institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima.

Danas, Srbija ima 77 počasnih konzula u inostranstvu, a u Turskoj, pored počasnog konzulata u Izmiru ima i počasni konzulat u Antaliji.

izvor: RTV

Podeli