SvetVesti

Sirija: Nastavljeni napadi na Idlib, ubijeno sedam civila

Najmanje sedam civila je ubijeno u jutrošnjim napadima ruske i avijacije sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na naselja na području zone deeskelacije sukoba u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije.

Prema informacijama lokalnih izvora, avijacija snaga Assadovog režima izvela je napade na selo Latmin, dok je ruska avijacija bombardovala selo Kefer Zita, na području zone deeskalacije sukoba u Idlibu.

Prema informacijama Bijelih kaciga, u udarima na selo Kefer Lita ubijeno je pet, dok je u selu Latmin ubijeno dvoje civila.

Lokalni izvori navode i kako se strahuje od povećanja broja stradalih, obzirom da su napadi nastavljeni.

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopćili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 12. jula poginulo 606 civila, od toga 157 maloljetnika i 111 žena.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli