Društvo

Ministarstvo: Sto plus dezinformisao javnost

Novopazarski Sto plus radio objavio je 29. jula vest pod nazivom “Dvostruko odbijanje samo za Sto plus” u kojoj je navedeno da je komisija Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osoba sa invaliditetom ove godine jedan projekat ovog medija odbila po – dva različita osnova!

“Istu vest je, nažalost, prenela i Novinska agencija Beta, bez proveravanja podataka u Ministarstvu kulture i informisanja, što je jedno od osnovnih načela Кodeksa novinara Srbije za koje se svi zalažemo i na koje se svi pozivamo”, objavilo je Ministarstvo kulture i informisanja na svom sajtu..

U tom smislu, Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje da je navedeni Sto plus radio konkurisao sa dva različita projekta na Кonkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Sa projektom “Otvoreno o ekologiji regiona” prijavili su se na Кonkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za radio, a sa “Živeti zajedno u regionu, radijska produkcija” na Кonkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom.

Projekat “Otvoreno o ekologiji regiona” je odbačen, jer je njegova vrednost prešla 80 odsto vrednosti projekta, što je jasno naznačeno kao jedan od uslova učešća na Кonkursu.

Što se tiče drugog projekta, “Živeti zajedno u regionu, radijska produkcija” Кomisija ga je odbila uz obrazloženje „ da opis aktivnosti nije detaljno razrađen i usklađen sa očekivanim rezultatima. Ujedno, rezultati i indikatori rezultata nisu dovoljno merljivi. Budžet projekta je predimenzioniran i nije usklađen sa projektnim aktivnostima“. Кompletno obrazloženje nalazi se na sajtu Ministartsva.

Rad Ministarstva kulture i informisanja je transparentan, a zaposleni u njemu su uvek spremni da razjasne sve nedoumice, te ovakav način prenošenja neproverenih i neistinitih informacija smatramo neprofesionalnim i neodgovornim.

IZVOR:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/radio-sto-plus-dezinformisao-javnost

Komisija Ministarstva informisanja za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osoba sa invaliditetom ove godine je projekat Sto plus radija odbila po dva različita osnova, objavio je ovaj radio.

Odmah po prijavi potrebne dokumentacije za sufinansiranje polučasovne emisije, Sto plus radiju je stiglo zvanično rešenje ministra Vladana Vukosavljevića po kojem se projekat na prihvata je “traženo sufinansiranje u visini od 82,5 procenta vrednosti projekta, što nije u skladu sa Zakonom”.

Međutim, iako je Sto plus time već bio diskvalifikovan, 12. aprila je doneto novo rešenje komisije u kojem se navodi da je projekat radija odbijen jer “opis aktivnosti nije dovoljno razradjen… Rezultati nisu dovoljno merljivi…Budžet predimenzioniran… Nije uskladjen sa projektnim aktivnostima…”.

Inače, reč je o projektu i polučasovnoj nedelnoj emisiji “Živeti zajedno” koju je Ministarstvo sufinansiralo pune tri godine-od 2015. do 2017. godine i koja je tada dobijala najviše ocene i navodjena kao “primer dobre prakse”.

Komisija Ministarstva informisanja za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osoba sa invaliditetom i ove godine je podržalo projekat Regionalne TV sa 600.000 dinara.

IZVOR:

http://radiostoplus.com/item/27035

foto ilustracija: Shutterstock

Podeli