Categories: Društvo

Seoski turizam – razvojna šansa

Ministarstvo poljoprivrede Srbije donelo je Pravilnik kojim se utvrđuju uslovi za dobijanje podsticaja vrednih do tri miliona dinara za razvoj ruralnog turizma i starih umetničkih zanata. Kako je najavio pomoćnik ministra poljprivrede, zadužen za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević, na nedavno održanom Sajmu seoskog turizma u Rudnom, uskoro će biti raspisan javni poziv i nacionalni konkurs za podsticaj turizma u ruralnim sredinama. U Rudnom već uspešno posluje nekoliko seoskih domaćinstva.

Vila Selena sa Rudna jedna je od nekoliko seosko- turističkih domaćinstava u tom kraljevačkom selu, koje se nalazi na tromeđi, Kraljeva, Raške I Ivanjice, a opet nedaleko i od Novog Pazara. Mir, prirodni ambijent, vazdušna banja na nadmorskoj visini od preko 1000 metara, blizina kulturno –istorijskih spomenika, svo su to prednosti, koje je porodica Milošević uspešno iskoristila. Vila poseduje 4 apartmana, letnjikovac, kuhinju, trpezariju, I za sve goste primamljivu domaću kuhinju. S obzirom da im turizam još uvek nije jedina delatnost, sve svoje proizvode prodaju praktično na kućnom pragu. Imaju dosta posla, ali kako kaže stariji vlasnik, složna su porodica i uspešno posluju. Toliko uspešno da će se uskoro fokusirati samo na turizam.

”Imamo puno gostiju iz inostranstva, ali i domasćih iz Beograda, Zrenjanina, Sombora, Kragujevca, imali smo Kineze, Rumune, Turke, Nemce… Ovde dođu da se lepo odmore, ručaju, napiju se zdrave, pijaće izvorske vode, da dišu ovaj lepi vazduh. U okruženju imamo znamenja: Studenica, Isponsica, manastir Gradac, Pavlica. Nedaleko, kod vas tamo su i Đurđevi stupovi, Sopoćani, Petrova crkva i sve druge blagodeti novog Pazara i Sandžaka”, kaže stariji vlasnik vile ”Selena”, Rastko Milošević.

Kako je ranije najavio pomoćnik ministra poljprivrede, uskoro sledi povratak nacionalnih mera za podsticaj ruralnog razvoja.Podsticaji će biti dodeljivani preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede na osnovu godišnjeg konkursa, a ruralna područja u Srbiji su sva naseljena mesta čija je naseljenost manja od 150 stanovnika po kvadratnom kilometru, navodi se u Pravilniku.

”Cela Srbija ima potencijal, pogotovu ovi krajevi ovde pa i Novi Pazar imaju veliki potencijal, koji polako počinje da se koristi, ali nedovoljno brzo. Sa ovim merama Ministarstva i od lokalne samouprave koja može da pomogne, mislim da možemo da ubrzamo taj proces i nadam se da ćemo uspeti u tome, jer treba da iskoristimo naše prirodne potencijale”, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

U skladu sa vežećim pravilnikom, Kao investicije u razvoj ruralnog turizma navode se izgradnja, dogradnja, adaptacija, investiciono i tekuće održavanje objekata. Pravo na podsticaje imaju fizička lica – nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, kao i preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

10 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

23 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

24 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago