Kultura

Prve obuke u okviru projekta Digitalni građanin

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” održana je prva u nizu obuka za programiranje na mirko-računarima koje su namijenjene mladima i svim zainteresovanim građanima. Radionice su dio projekta Instituta za razvoj i inovativnost mladih pod nazivom “Digitalni građanin”

Novopazarska biblioteka jedna od 20 u Srbiji koje su dobile posebne mikro-računare, takozvane “mikro bitove”, koji predstavljaju najednostavnija pomagala za ulazak u svijet programiranja. Digitalno opismenjavanje i radionice vodi diplomirani informatičar, radnik biblioteke, koji  je i sam prošao specifičnu obuku za rad na ovim posebnim računarima. Kao dodatak ovim mikro bitovima biblioteka je dobila i pet uradi sam setova.

Radionice će se održavati u naredna dva mjeseca, a biblioteka će po završetku programa dodijeliti sertifikate onima koji savladaju ovu vještinu. Kako je najavljeno čitaoci i korisnici usluga biblioteke moći će i da iznajmljuju mirko-računare i programiraju kod kuće. U Hrvatskoj 120 biblioteka je uključeno u ovaj projekat, 20 u Srbiji i 10 biblioteka na Kosovu.

Podeli