DruštvoVesti

Tvojih pet minuta nekom život znači

 Još jedna u nizu akcija dobrovoljnog davalaštva krvi organizovana je danas u Novom Pazaru. S obzirom da je leto, kada je davalaca manje nego obično, organizatori kažu da su ipak zadovoljni brojem prikupljenih jedinica krvi.

Podaci da je na mesečnom nivou Opštoj bolnici Novi Pazar potrebno minimum 130 jedinica krvi a da se u dve akcije dobrovoljnog davalaštva  koju organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i novopazarski Crveni krst prikupi između 70 i 80 jedinica, nisu zadovoljavajući. Međutim, organizatori su zadovoljni brojem davalaca u ovom letnjem periodu kada znamo da su đaci na raspustu i da je većina građana na odmoru.

Veljko Pejčinović je dvadeset puta dao krv a mladoj Ivani Mutavdžić danas je bio tek četvrti put i oboje  kažu da će i dalje nastaviti da budu dobrovoljni davaoci.

Svi dobrovoljni davaoci krvi dobijaju od nadležnog lekara koji vodi akciju potvrdu za dva slobodna dana pa bilo da su đaci u pitanju ili zaposleni. Međutim, većina novopazarskih preduzetnika ne priznaje potvdru i na taj način sprečava svoje radnike koji su u mogućnosti i koji žele da daju krv.

“Apelujem prvenstveno na mlade Novog Pazara a onda na sve građane koji su u mogućnosti i koji se zdravstveno dobro osećaju da se u što većem broju odazivaju ovim akcijama jer prikupljena krv ostaje u vašoj Opštoj bolnici i upotrebljava se za vaše pacijente kojima je krv potrebna a onda apelujem i na vaše private preduzetnike da , kako i zakon nalaže i dozvoljava, omoguće svojim radnicima da daju krv”, kazala je dr Dragana Stojić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Prema zapažanjima doktorke Stojić, među starijom populacijom ima više dobrovoljnih davalaca krvi ali u poslednje vreme primetan je i povećan broj mladih koji sve više razvijaju svest o tome koliko je bitno dati krv jer se nikada ne zna kome će od nas ili našim bližnjim biti potrebna.

 

B.V.

Podeli