KulturaVesti

Bošnjački institut organizovao tribinu “Perijeva zbirka i bošnjački nacionalni identitet”

Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost iz Novog Pazara pokrenuo je seriju tribina kojom se otvaraju važna pitanja za Bošnjake Sandžaka i Srbije. Još jedna u nizu koja je okupila veliki broj ljudi zainteresovanih za temu „Perijeva zbirka i bošnjački nacionalni identitet“ održana je u Novom Pazaru.

Direktor Bošnjačkog instituta Elijas Rebronja smatra da su teme koje budu tretirali stručnjaci na predavanjima, tribinama i okruglim stolovima od izuzetne važnosti za Bošnjake ovih prostora, posebno za mlađi naraštaj.

Rebronja je naglasio da je prošlo vrijeme „dokazivanja negatorima da nas ima i da jesmo, već da se Bošnjaci već vijekovima bave proučavanjem sopstvene kulture”.

Sa naučnim otkrićima u oblasti usmjene književnosti Bošnjaka, prisutne na tribini “Perijeva zbirka i bošnjački nacionalni identitet“ upoznao je predavač dr Mirsad Kunić sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

“Još jednom se dokazuje da je jezik nauke i činjenica najbitniji kad je u pitanju rasvjetljavanje bošnjačke prošlosti i identiteta”, naglasio je dr Kunić.

Tribina je održana u prostorijama Sandžačke demokratske partije, koje, kako je i ranije najavljeno, postaju veliki obrazovno-edukativni centar u Novom Pazaru.

A. Ni.

 

 

 

 

 

 

Podeli