Categories: DruštvoVesti

Predstavnici Međunarodne organizacije Türksoy u posjeti BNV

Predstavnici međunarodne organizacije turkijskih kultura (TÜRKSOY) posjetili su danas Bošnjačko nacionalnovijeće i tom prilikom se susreli sa rukovodstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Međunarodna organizacija turkijskih kultura (TÜRKSOY) je međunarodna kulturna organizacija između zemalja i zajednicakojegovorejezike koji pripadaju porodici turkijskih jezika, a njeni omladinski hor se nalazi u Novom Pazaru povodom koncerta koji će biti upriličen večeras u Kulturnom centru.

 

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić zahvalilasegostima na posjeti ali i ambasadi Turske u Beogradu, Institutu Yunus Emre i Gradu Novom Pazaru što su omogućili dolazak članova hora. “Mi Bošnjaci smoautohton narod na prostoru Sandžaka, koji svojom historijom, kulturom,svojim maternjim jezikom, pismom, tradicijom, religijom, običajima, i svim drugim našim posebnostima oblikujemo naš bošnjački nacionalni identitet –dajemo svoj doprinos bogatstvu različitosti Sandžaka i države u kojoj živimo.

Identitet, prošlost, sadašnjost i budućnost Bošnjaka Sandžaka satkani su u naše bošnjačke nacionalne simbole grb i zastavu, koji najbolje govore o nama kao narodu, ko smo, kome pripadamo i ko nama pripada. Mi Bošnjaci smo narod koji svoju budućnost veže i za ostale narode u Sandžaku sa kojima živimo u harmoniji i miru već nekoliko stoljeća”. –istakla je predsjednica Curić u obraćanju gostima.

Potpredsjednik Vijeća, prof. dr. Sait Kačapor predstavio je gostima kulturu i tradiciju Bošnjaka Sandžaka i ukazao na važne događaje iz historije našeg naroda.

Predstavnici TÜRKSOY-a zahvalili su se Bošnjačkom nacionalnom vijeću na gostoprimstvu, predstavili rad svoje organizacije i istakli da je jedan od ciljeva njihove organizacije povezivanje kultura preko muzike.U posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću bili su Elvin Aliziade, konzul Azerbejdžana, Dussanbay Kasseinov I Fatih Aliji, direktor i sekretar TÜRKSOY-a te Emina Brunčević iSenad Ljuca ispred KUD-a mladih Novi Pazar.

Organizacija TÜRKSOYje osnovana je 1993 u Ankari,aradi na jačanju jedinstva i bratstva turkijskihnaroda, prenoseći zajedničku turkijskukulturu na buduće generacije.

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

7 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

20 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

20 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

20 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago