Društvo

Obavljen prvi džuma-namaz nakon restauracije Sultan Valide džamije

Uz prisustvo velikog broja vjernika u sjeničkoj Sultan Valide džamiji danas je klanjan prvi džuma-namaz nakon rekonstrukcije te džamije uz pomoć Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA).

Džamija još nje zvanično otvorena za posjete već je za potrebe vjernika omogućeno da se u njoj obavljaju redovni namazi.

Džamija Pertevnihal Valide sultanije, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, jedan je od dragulja Sjenice. Sagrađena je sredinom 19. vijeka kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status „carska“ ili „careva“, jer ju je gradila sultanova porodica specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu, jer ima kube (kupolu) bez stubova čiji je prečnik oko 15 metara.

Turska agencija za razvoj i koodrinaciju (TIKA) je u aprilu otopčela restauraciju Sultan valide džamije. Zbog potrebe vjernika omogućena je njena upotreba za vjersku službu.

Očekuje se da će njeno svečano otvoranje biti u septembru ove godine, te da će za sve za sve posjetioce ponovo biti, kulturna i turstička atrakcija.

foto i text: Anadolu Agency (AA).

Podeli