Od oportuniteta 10 miliona za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin

Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja je sprovela Komisija Ministarstva pravde sačinjena od predstavnika relevantnih institucija. Na predlog komisije, Vlada je na sednici održanoj 30. juna 2016. godine donela rešenje o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Ovaj konkurs je rezultat primene posebnih mera našeg Akcionog plana za borbu protiv korupcije. Tim planom predviđeno je da se sprovede centralizacija kroz formiranje jedinstvenog obračuna za prikupljanje sredstava od odlaganja krivičnog gonjenja.

Vlada Srbije izdvojila je blizu 10 miliona dinara prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet) za finansiranje četiri projekta od javnog interesa u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Opšta bolnica u Novom Pazaru dobiće 3,8 miliona dinara koje će iskoristiti za nabavku sanitetskog vozila, radiografskog i ultrazvučnog aparata, dok će Osnovna škola “Bratstvo” moći da računa na blizu tri miliona dinara za kupovinu školskog namještaja.

Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju u Tutinu odobreno je 2,8 miliona dinara za kupovinu multifunkcionalnog vozila za dostavu hrane i prevoz putnika.

Nešto manje od 250.000 dinara dobiće Udruženje bubrežnih bolesnika i invalida iz Sjenice za projekat kupovine opreme za hemodijalizu Domu zdravlja u toj opštini.

Oportunitet predstavlja institut odlaganja krivičnog gonjenja za krivična djela za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Ukoliko javni tužilac učiniocu krivičnog djela kao obavezu odredi uplatu novčanih sredstava po osnovu oportuniteta, ta sredstva se uplaćuju na jedan jedinstveni račun i za njih se raspisuje javni konkurs za projekte od javnog interesa.

Na poslednjem konkursu Ministarstva pravde podržano je 150 projekata od javnog interesa, a dodijeljeno je 470 miliona dinara.

Sandzacke.rs/Ministarstvo pravde

Foto: A. Ni.

Podeli