DruštvoVesti

Crna Gora: U Rožajama održan panel povodom tri godine od pokušaja puča u Turskoj

Iako je prošlo tri godine od pokušaja puča u Turskoj, ostaće upamćeno da je ovaj izdajnički cilj počinila terorističa organizacija FETO, poručeno je u Rožajama, u Crnoj Gori, na panelu, povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici panela, koji je održan u Centru za kulturu, u organizaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), saglasni su da je samo zahvaljujući hrabrosti turskog naroda poražena ideja terorističke organizacije FETO.

Predstavnici turskih institucija u Crnoj Gori zahvalili su na podršci, kako državi Crnoj Gori, tako i Islamskoj zajednici, koji su, kako je saopšteno, bili uz turski narod u najtežim trenucima.

Ambasadorka Turske u Podgorici Songul Ozan kazala je da je puč bio planiran od strane terorističke organizacije FETO.

“Divljaštvo i izdaja koji su izvršeni protiv postojanja Turske, dosad nisu zabilježeni ni u jednoj drugoj zemlji. Dok je ova teroristička organizacija bombardovala našu Skupštinu i Predsjedništvo, na nevine civile se pucalo iz vazduha, bacane su bombe. Mi njih ne nazivamo vojnicima, to su izdajnici terorističke organizacije FETO. Te noći ubijen je 251 naš građanin, a preko 2.000 njih je ranjeno”, rekla je Ozan.

Ona je napomenula da sada, tri godine nakon puča, FETO sa svojim strukturama u inostranstvu pokušava da opstane.

“To je podmukla organizacija. Aktivnosti FETO organizacije su i dalje usmjerene protiv Turske. Gulen je počinitelj ovog izdajničkog puča”, kazala je Ozan, uputivši zahvalnost državi Crnoj Gori na podršci.

Koordinator TIKA-e u Crnoj Gori Enver Resulogulari, podsjetio je da su članovi terorističke organizacije FETO 15. jula 2016. godine ka svojoj državi usmerili sve ono što im je do tada pružala država.

“Sve te mogućnosti što je stvorila država, oni su iskoristili da bi gađali Skupštinu Turske i ostale turske institucije. Ljudi su izašli na ulice da brane svoju državu i svoja prava. Razlog našeg današnjeg okupljanja je da se setimo šehida koji su poginuli tog dana, a takođe i da se podsjetimo šta se desilo tog dana. Neka prođe godina, deset i sto godina, upamtiće se da je ovo jedan izadnički čin terorističke organizacije FETO”, kazao je coordinator TIKA-e.

Ispred Islamske zajednice u Crnoj Gori govorio je Sadmir Hadžijić. On je kazao da su članovi FETO-a prije puča ušli u sve pore turskog društva.

“Mi danas nikako ne smijemo zaboraviti šehide. Kao što nismo zaboravili šehide Bedra, Čanakalea, Srebrenice, tako ne smijemo zaboraviti šehide od 15. jula, već ih se zajedno sjećati. Da nije bilo tih šehida, nebi bilo ni nas ovdje”, rekao je Hadžijić.

Avdija Salković, publicista iz Novog Pazara, istakao je da da je Turska kao država “stala” za vrijeme dešavanja neuspjelog pokušaja puča.

“Za nas je to bilo strašno. U Americi postoje Amerikanci koji govore o 15. julu, na Filipinima se govori o ovom datumu. U ovom datumu se može naći najbolji primjer odbrane demokratije, jer 15. jul je najbolji primjer toga”, kazao je Salković.

On je govorio i o usponu Turske od kada je na vlasti Reccep Tayip Erdogan, napominjući da je Turska danas ekonomski nezavisna država.

Poslanik u Parlamentu Federacije BiH Salmir Kaplan, govoreći o aktivnostima terorističke organizacije FETO u BiH, kazao je da je ova organizacija prisutna, ali da je država prekinula saradnju s njihovim školama.

 

Izvor: AA/Adel Omeragic

Foto: Adel Omeragic – Anadolu Agency

Podeli