DruštvoVesti

Na godišnjicu neuspjelog puča u Turskoj otvorena biblioteka “15. jul”

U Novom Pazaru je danas, a u prisustvu ambasadora Turske u Srbiji, direktorke “TIKA”, domaćina i građana na treću godišnjicu neuspjelog puča u bradskoj Republici Turskoj, otvorena biblioteka “15. jul” u znak sjećanja na pokušaj velikog zlodjela, ali i kao znak zahvalnosti građanima Novog Pazara za brigu i empatiju koju su pokazali tokom večeri pokušaja puča.

Zahvalnost naroda Turske svim Novopazarcima za zabrinutost u noći neuspjelog puča još jednom je prenio ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

„Ime ove biblioteke značajno je za nas. Naš narod je spriječio pokušaj i učinio da puč bude neuspješan. Ja veoma dobro znam šta se te večeri dešavalo u Novom Pazaru. Vaša srca kucala su te večeri za Tursku i vaša podrška se osjetila te večeri. Uvijek ćemo biit zahvalni na tome. Naša borba sa terorističkom organizacijom FETO se ovdje ne završava. I vi ovdje morate biti budni i oprezni, ne smijete dozvoliti pripadnicima te teroristicke organizacije ovdje oči da otvore”, rekao je Bilgič.

„Osjećam se u ovom gradu kao kod kuće. Za to su zaslužni ljudi sa kojima sarađujemo iz Novog Pazara. Kada su mi prezentovali ovaj projekat, vidjela sam koliko je dobro zamišljen kao i svi prethodni, i odmah smo ga podrzali“, rekla je direktorka Turske razvojne agencije “TIKA” Čagla Tošbat.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izrazio je zahvalnost Republici Turskoj za sve što je uradila za gradađane i Novi Pazar u različitim oblastima. On je objasnio sa kakvim emocijama i sa kakvom zabrinutošću su neuspjeli puč u Turskoj posmatrali građani Novog Pazara.

Drugo uređenje biblioteke i čitaoničkog prostora unutar Muzeja „Ras“ pokazatelj je koliko Republika Turska vodi računa o znanju i izučavanju, knjizi i nauci, naglasio je direktor Muzeja Fuad Baćićanin.

Povodom godišnjice obilježavanja neuspjelog puča u prijateljskoj i bratskoj Republici Turskoj otvorena je i izložba fotografija i umjetničkih slika, a tokom cijelog dana projektovani su i dokumentarni filmovi koji pokazuju pokušaj tog velikog zlodjela.

Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

A. Ni.

Podeli