Uskoro konkurs za izbor “Izuzetne destinacije Evrope” u Srbiji

Turistička organizacija Srbije (TOS), kao nosilac projekta Evropske komisije pod nazivom European Destinations of Excellence – EDEN u našoj zemlji, raspisaće 15. jula 2019. četvrti po redu konkurs za izbor “Izuzetne destinacije Evrope” u Srbiji – EDEN 2019.

Na konferenciji za novinare održanoj 11. jula prisutnima su se ispred Turističke organizacije Srbije obratili Dejan Crnomarković, rukovodilac EDEN programa za Srbiju i Ljiljana Čerović, rukovodilac Službe razvoja turističke ponude. Kao član EDEN žirija, u ime Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije govorila je predsednica Nataša Ranitović, navodi se u saopštenju TOS.

Tema ovogodišnjeg EDEN projekta koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja članica ili kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je “zdravstveni i velnes turizam”, i ima za cilj da prepozna i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i ponudu zdravstvenog i velnes turizma.

Konkursom u Srbiji, koji će biti otvoren do 16. avgusta, poseban naglasak biće stavljen na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju: uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta; zaštićeno područje – nacionalni park; park prirode; predeo izuzetnih odlika; opšti ili specijalni rezervat prirode; spomenik prirode; zaštićeno stanište; rezervat biosfere UNESKO.

Na Svetski dan turizma, 27. septembra 2019, u Beogradu će biti održana nacionalna dodela EDEN nagrada i proglašene pobednička i dve prateće destinacije. Njihova međunarodna promocija biće obavljena kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža. One će takođe biti uvršćene u “Mrežu izuzetnih destinacija Evrope” (EDEN Network), čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Obrazac za prijavu na konkurs, kao i lista opština u Srbiji koje su kvalifikovane za učešće na konkursu, moći će da se preuzmu na internet prezentaciji TOS-a od ponedeljka 15. jula.

Podsetimo, Grad Novi Pazar pobednik je prošlogodišnjeg izbora za “Izuzetnu destinaciju Evrope” u kategoriji kulturni turizam.

izvor: eKapija

Foto: mRGB/shutterstock.com

Podeli