SvetVesti

Air France testira biometrijski boarding pass

Air France-KLM želi da iz upotrebe izbaci klasične boarding karte. Umesto njih, ovaj avio prevoznik planira da koristi sistem za prepoznavanje lica putnika. Testiranje novog sistema biće obavljano na dva aerodroma – John F Kenedi International Airport (JFK) u Njujorku i George Bush International Airport (IAH) u Hjustonu. Očekuje se da će se na ovaj način dnevno čekirati oko 2.200 putnika, a ako sve prođe po planu, Air France-KLM planira da tokom sledeće godine proširi upotrebu na sve aerodrome u SAD-u.

Prva kompanija koja je testirala biometrijski boarding je JetBlue, koja je to započela još 2017. godine. Takođe, na sličnom sistemu radi i British Airways u Velikoj Britaniji i Quantas u Australiji. Delta testira upotrebu otiska prsta za identifikaciju umesto boarding karte, dok Dubai International Airport već skenira lica svih putnika dok prolaze kroz tunel u kome se nalazi 80 kamera za prepoznavanje lica i zenica u oku.

Dok avio-kompanije planiraju da boarding karte zamene tehnologijom prepoznavanja lica, pojavljuju se i mnoge sumnje i zabrinutosti u vezi s tim. Najveća se odnosi na to da trenutno ne postoji dovoljno jasna pravna i zakonska regulativa koja uređuje ovu oblast, a bojazan je i da sistemi za prepoznavanje lica još uvek nisu dovoljno pouzdani (imaju relativno visok procenat grešaka).

 

Izvor: PC Press

Podeli