Svet

Slikarka Paša Gicić Zekić na Sinajskom poluostrvu organizovala radionicu ,, Srebrenica je ime za genocid,,

Povodom obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici, novopazarska umetnica Paša Gicić Zekić , na Sinajskom poluostrvu u Egiptu organizovala je ART radionicu ,, Srebrenica je ime za genocid,, .

Slikanje simbola najvećeg stradanja civila nakon Drugog svetskog rata –  Cvijeta Srebrenice, zajedno sa umetnicima iz Egipta ali i brojnim turistima, doprinosi širenju istine o zločinima u ratu u BiH, kazala je Gicićeva.

,,Ova umetnička radionica ima za cilj da porobudi interes za ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, naročito za  genocid koji se desio u Srebrenici 1995. godine, jer je pravedno da se o tome i ovde govori, slika i piše. Ovo mesto takođe simbolizuje pravdu, jer se u blizini nalazi Sinajska Gora – Tura, planina Muse alejhi selama. Tu je dobio božje zapovesti. Ovde se Bog obratio čoveku, jer je faraon zlostavljao i uništavao narod koji je verovao u Allaha. I Bošnjake su iz tog razloga pokušali da uniše.Zato sam samoinicijativno organizovala ovu radionicu, gde pored egipatskih umetnika četkicu uzimaju i turisti, koji sa par slikarskih poteza doprinose da se ovaj genocid ne zaboravi,, kazala je akademska slikarka Paša Gicić Zekić.

Paša Gicić Zekić- radionica Srebrenica -Egipat

Umetnička radionica  koju je novopazarska slikarka organizovala kod  Crvenog mora, postavljena je kao podsetnik  na izolaciju, patnju i genocid koji je sproveden nad Bošnjacima u 20.veku.

Paša Gicić Zekić je doktorant, profesor likovne umetnosti u Ekonomskoj skoli i asistent na predmetima Slikaratvo i Zidno slikarstvo na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, na kojem je završila i master studije.

Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i svetu.

Podeli