Društvo

Kolektivni sunet za 75 dečaka u Novom Pazaru

Nevladina organizacija ”Svetionik”, u saradnji sa turskom opštinom Bursa već treću godinu zaredom organizuje kolektivni sunet. Ove godine sunet je obavilo 75 dečaka iz Novog Pazara. Za njih i njihove roditelje priređen je danas koktel u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Sunet – za roditelje, najveća radost, ali i briga. Za mališane koji su obavili tu važnu muslimansku dužnost, u organizaciji Svetionika i turske opštine Bursa, obezbeđena su i sunetska odela.

”Udruženje Svetionik već treću godinu zaredom, u saradnji sa turskom opštinom Bursa, organizuje besplatan sunet za naše sugrađane. Sunet je organizovan u poliklinici Grlica, a pokrovitelj je opština Bursa”, rekao je koordinaror NVO ”Svetionik”, Mirza Aličković.

Događaju je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Bursa, Sulejman Čelik. Prenoseći selame od predsednika te turske opštine, Ali Murat Beja, Čelik je istakao da se u Novom Pazaru oseća kao kod svoje kuće.

”Svesni smo da su koreni, od prošlosti do danas naši zajednički i to je naš najveći zajednički miraz. Dva dana sam već u Novom Pazaru i zaista se ne osećam kao musafir, već kao da sam u nekoj mahali Burse i da su mi tu braća i rodbina, i to je zaista divan osećaj. Koliko je bitna naša zajednička istorija od preko 400 godina, toliko je bitno i to što smo mi danas ovde. A kao što u svakoj poseti leži neki povod, povod našeg dolaska ovde je organizovanje kolektivnog suneta”, kazao je Čelik.

Preojekat NVO Svetionik i opštine Bursa je regionalnog karaktera. Realizuje se u Makedonij, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U njihovoj organizaciji ove godine sunet je obavilo ukupno 720 dečaka.

S.Lj.

Podeli