Categories: DruštvoVesti

Kanadski gradovi odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici


Notice: Undefined property: stdClass::$inContentPlacementMethod in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 9996

Notice: Undefined property: stdClass::$afterParagraphNumbers in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10004

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10004

Notice: Undefined property: stdClass::$stickyCustomHTMLAd in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10009

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10009
Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon su proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Gradonačelnici kanadskih gradova Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon su povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) ističu da se proklamacijom pokazuje ljudsko dostojanstvo i solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici i BiH, uz ocjenu da je to još jedan doprinos istini o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, genocida nad Bošnjacima i doprinos pravdi za žrtve tih zločina, prenosi Fena.

Navodi se da proklamacije potvrđuju odlučnost gradova Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti, državnosti, državno pravnog subjektiviteta i teritorijalne cjelovitosti države BiH.

„Cvijet Srebrenice“ instaliran je u kanadskim gradovima Windsor i Toronto, i simbol je kulture sjećanja da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nikada ne zaborave.

Na panou ispred Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika Freda Eisenbergera je napisano „11. juli Dan sjećanja na srebrenički genocid u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici“.

Simbol grada u bojama ”Cvijeta Srebrenice”

Također je na jarbolu ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona podignuta bh. zastava, a simbol grada je u bijeloj i zelenoj boji kao „Cvijet Srebrenice“.

Član Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu i veliki borac za krivično sankcioniranje negatora genocida Brian Masse kaže da će se, nakon odlaska u Srebrenicu i susreta sa majkama Srebrenice, lokalnim liderima i mnogim drugima ljudima u BiH, još više boriti za istinu o genocidu u Srebrenici.

„Srebreničanima i hiljadama kanadskih Bošnjaka, žrtvama genocida odajem počast i sjećam se žrtava, uz obećanje da ću nastaviti borbu da se takav zločin više nikada ne ponovi“, kazao je Masse.

Na dan 11. juli u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Winnipegu bit će održana komemoracija, a u Torontu će biti održan i prigodan vjerski program kojeg organizuju kanadski bošnjački islamski centri.

Ovogodišnje kanadsko sjećanje na genocid u Srebrenici završava se u Windsoru u subotu, 13. jula ispred prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori, saopćeno je iz IGK-a.

 

Izvor: Al jazeera Balkans/Agencije

Foto: Fena

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Sanacija puteva u punom jeku

Radnici JP za uređivanje građevinskog zemljišta na mnogim lokacijama u gradu

7 hours ago

Forum privrednika u Tutinu

U organizaciji Fonda za razvoj Republike Srbije u Tutinu je održan Forum privrednika. Skup je…

7 hours ago

Ministar Husein Memić najavio velika ulaganja u turizam tokom posete Novoj Varoši i Zlataru

Ministar turizma i omladine Husein Memić posetio je danas Novu Varoš i planinu Zlatar. Sa…

8 hours ago

Novi uspesi pazarskih atletičara

Atletičar Novog Pazara Kaid Koca osvojio je dve zlatne medalje na Prvenstvu Srbije za pionire…

9 hours ago

SDP Nova Varoš: Pobeda koalicije za dalji razvoj Nove Varoši

Predsednik Sandžačke demokratske partije Samir Lekić i potpredsednik te stranke, ministar turizma i omladine Husein…

10 hours ago

BLS: Radnički – Novi Pazar 6:8

Novi Pazar je kao drugoplasirani među osam klubova u BLS obezbedio ucešće na završnom turniru…

10 hours ago