Categories: DruštvoVesti

“Gdje su sakriveni” – uživo na BHRT, Al Jazeeri Balkans i N1 – srijeda, 10.7. u 20:00

U okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici Organizacijski odbor za obilježavanje godišnjice u koprodukciji s BHRT-om, N1 i Aljazeerom Balkans donosi vam direktno iz bivše fabrike akumulatora u Potočarima javnu tribinu: “Gdje su sakriveni”

U regiji još traje proces pronalaženja i identifikacije posmrtnih ostataka više od 11.000 žrtava stradalih u ratovima devedesetih. Samo u Bosni i Hercegovini i dalje se traga za posmrtnim ostacima više od 7700 žrtava. Ovaj proces dodatno ugrožava nedostatak političkog interesa, ali i financijskih sredstava.

U programu uživo govorimo o izazovima u procesu traganja za nestalima. O temi govore predstavnici žrtava, institucija koje tragaju za nestalima, naučni, javni i medijski radnici koji godinama prate to područje.

Gosti su: Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH , Matthew Holliday, šef programa ICMP-ija za Zapadni Balkan, Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Veran Matić, direktor Fonda B92, Ćamil Duraković, član OO za obilježavanje 24. godišnjice genocida u Srebrenici. U publici sa nama su i  Lars – Gunnaer Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, Semina Alekić, Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba bivše Jugoslavije, Hasan Hasanović,  kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i Amir Šečić, mladić iz Srebrenice. Putem video linka javiće nam se iz Prištine –  Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova i iz Zagreba – Ivo Goldstein, historičar.

Program vode Benjamin Butković, BHRT,  Adnan Rondić, Al Jazeera Balkans i Zvonko Komšić, N1.

Direktan prijenos ovog specijalnog programa gledajte na BHRT-u, N1 i Al Jazeeri Balkans u srijedu, 10. jula, od 20:00 do 21:30.

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

9 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

16 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

16 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

16 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

16 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

16 hours ago