Zanimljivosti

Naučnici razvili sistem koji tumači bebin plač

Bebin plač zahteva pažnju, ali zabrinutim roditeljima često je teško da razumeju u čemu je tačno problem. Grupa američkih naučnika razvila je sistem veštačke inteligencije koji može da razlikuje kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za fizičkim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

Roditelji često uspevaju da interpretiraju plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogreše), jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obeležja koja roditelji prepoznaju svesno i nesvesno.

Iako je indentifikovanje obrazaca utkanih u kakofoniju dečjeg plača bilo preteško i za naučnike, najnovije aplikacije veštačke inteligencije nude rešenja.

Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjera i Kinesko udruženje za automatizaciju. Njihov sistem koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Google-a i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

“Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem”, rekla je Lićuan Liu, profesorka na univerzitetu Severni Ilinois i jedna od članica istraživačkog tima.

“Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju”, rekla je. “Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, trebamo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije”, pojasnila je Liu.

“Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i pružatelje njege”, kazala je Liu.

“Tražimo saradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, pa se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu”, dodala je.

Izvor: N1

 

Podeli