Društvo

Evo gde vam ne treba putno zdravstveno osiguranje

Evo u kojim zemljama imate pravo na lečenje o trošku RFZO, ukoliko imate overenu zdravstvenu knjižicu.

Građani Srbije sa overenim zdravstvenim knjižicama imaju mogućnost da, prilikom turističkog boravka u 20 evropskih država imaju pravo na lečenje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), među kojima nije i Grčka.

Iz RFZO kažu da prilikom privatnog boravka u inostranstvu osiguranici imaju pravo na lečenje o trošku Fonda samo u slučaju hitne medicinske pomoći “kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje”.

Republički fond za zdravstveno osiguranje ima sklopljene međudržavne ugovore sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Poljskom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom.

Prilikom odlaska u te zemlje neophodno je da osiguranici pribave dvojezični obrazac – povrdu, koja se izdaje u filijalama RFZO na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije da osiguranik ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci.

Najčešća destinacija srpskih turista tokom leta je Grčka sa kojom RFZO nema potpisanmeđunarodni sporazum.

Putno osiguranje u tom slučaju može se kupiti kod bilo koje osiguravajuće kuće, ali i u filijalama RFZO.

Putna polisa RFZO omogućava osiguraniku da se u slučaju potrebe obrati najbližoj zdravstvenoj ustanovi u mestu u kome se zatekne van zemlje.

Iz RFZO napominju da će trošak u svakoj zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu biti refundiran, uz račun i medicinski dokument. Rok za isplatu je 14 dana.

Izvori: Mondo, Tanjug

Podeli