Turska podržava što VE prvi put obilježava godišnjicu Srebrenice

U Vijeću Evrope do sada smo se prisjećali holokausta i drugih negativnih događaja u historiji, rekao je turski ministar.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako će 11. jula, u Vijeću Evrope, po prvi put biti obilježena godišnjica genocida u Srebrenici, te kako njegova zemlja to podržava.

Cavusoglu je boravio u turskom gradu Konya, gdje je govorio na konferenciji koju je organizovala Uprava za vjerske poslove Republike Turske, navela je Anadolija.

„U Vijeću Evrope ovog 11. jula ćemo obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici. U Vijeću Evrope do sada smo se prisjećali holokausta i drugih negativnih događaja u historiji. Ovo je prvi put da ćemo obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici i mi to podržavamo“, rekao je Cavusoglu.

Turski ministar govorio i o problemu antiislamizma koji je sve prisutniji na globalnom planu.

”Odbacujemo neprijateljstvo prema kršćanstvu”

“Kada pogledamo u uzroke antislamizma, možemo vidjeti da zagovornici toga nemaju uvjerljive i zadovoljavajuće argumente. Smatramo je uzrok svemu tome populizam. Nažalost, mi danas svjedočimo tome da političke stranke, pa i političari i mediji koji se hrane populizmom, doprinose širenju neprijateljstva prema islamu i migrantima“, rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je i na 15. mart, dan kada je izvršen teroristički napad na muslimane na Novom Zelandu, tokom obavljanja džuma-namaza.

„Mi između napada na džamiju na Novom Zelandu i napada na crkvu na Šri Lanki, ne vidimo nikakvu razliku. Oba su izdajnički, teroristički napadi. Nažalost, svijet danas na to ne gleda na način na koji mi gledamo. Mi odbacujemo svaki oblik diskrimnacije, antiislamizam, antisemitizam, isti i tako neprijateljstvo prema kršćanstvu. Odbacujemo jer naša vjera tako nalaže i to smatramo ljudskim zločinom“, podvukao je Cavusoglu.

Izvor: Al jazeera Balkans / Agencije

Podeli