Kultura

Otvoren 13. White Field Jazz Festival

Trinaesti po redu „White Field Jazz Festival” otvoren je večeras u Bijelom Polju.

Prve večeri publici su se predstavili „Akustična terapija”, Sara i Šule Jovović kvartet, etno džez orkestar EJO i za kraj večeri Tanja Jovićević, kao i „Oktobar 1864”.

Festival je počeo nastupom najmlađeg rokera u Bijelom Polju, Jovana Vukićevića.

Glavne zvijezde programa su gosti iz Hrvatske – „Atomsko sklonište”, koji će nastupiti druge festivalske večeri, Bojan i Miloš duo (violina – gitara), „Youth Guitar trio” i Miško Plavi.

Organizator festivala je JU “Ratkovićeve večeri poezije”, a pokrovitelji Lokalna uprava i Ministarstvo kulture Crne Gore.

U okviru festivala u Kući Rista Ratkovića je održana promocija knjige „Brajan Džons i njegov bend“, autorke Tanje Bakić.

Dragoljub Đuričić, Tanja Bakić
Sa promocije knjige(Foto: Jadranka Ćetković)

Bububnjar Dragoljub Đuričković je kazao da danas ne bi bilo demokratije da je bilo lako slijediti taj muzički pravac, kada su Stinsi, Bitlsi i drugi bendovi 60 ih godina stvarali novi pravac i melodije koje se slušaju i danas.

Knjiga je nastala pola vijeka poslije smrti jednog od osnivača grupe Roling Stons.

Autorka Bakić je kazala da je građu prikupljala pet godina, i da su njena istraživanja potkrijepljena njenim autentičnim fotografijama ko je snimala od Lodona, Njujorka do Maroka.

Promocija knjige Tanje Bakić
Sa promocije(Foto: Jadranka Ćetković)

“Djela autorke Gane Krivolap nam pokazuju kako se kroz lične doživljaje svijeta oko nje, najbolje može definisati i sam autor djela”, kazao je predsjednik SO Bijelo Polje Abaz Dizdarević, otvarajući izložbu ukrajinske umjetnice, u okviru džez festivala.
Izložba je otvorena večeras u Kući Rista Ratkovića.

„Gana pristupa formi posredne komunikacije preko umjetnosti, na nenametljiv i iskren način, bez želje za dodvoravanjem bilo kome u procesu stvaranja otvorenog umjetničkog djela, “ kazao je Dizdarević.

Vijesti online/GG

Podeli