PolitikaVesti

Korak koji će doprinijeti povezivanju s Bošnjacima iz domovinskih zemalja

”Složeni politički odnosi dugo godina nisu dozvoljavali da se Bošnjaci povežu na adekvatan način, a sigurno je tome doprinijelo i nepostojanje konzulata Bosne i Hercegovine u Sandžaku, koji bi sasvim sigurno na adekvatan i efikasan način sistematski mogao raditi na povezivanju Bošnjaka” navodi se, između ostalog u tekstu koji objavljuje BiH časopis za politiku, društvo i kulturu, autora Admira Lisice.

”Upravo iz navedenih razloga vijest o budućem osnivanju konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, ali i onom u Rijeci, koji će imati zadatak rješavanje eventualnih problema Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, pozdravljene su od bošnjačke javnosti. Inicijativu o osnivanju konzulata Bosne i Hercegovine koju je pokrenuo bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović dodatni je korak koji će doprinijeti povezivanju Bošnjaka iz domovinskih zemalja s maticom Bosnom i Hercegovinom, koji je svakako trebao da se desi mnogo ranije. Ipak, ne trebamo gledati u prošlost, već na najbolji način iskoristiti trenutno stanje i koncentrirati se na prioritete, a to su, naravno, interesi bošnjačkog naroda.

Republika Hrvatska već godinama unazad trudi se da bosanskohercegovačke Hrvate privuče ka sebi bilo da se radi o kulturnom ili političkom djelovanju. Političko vođstvo bosanskih Srba povezalo je manji bosanskohercegovački entitet RS s Republikom Srbijom putem tzv. “specijalnih veza”, dok su jedino Bošnjaci svih ovih godina stidljivo uspostavljali kontakt s Bošnjacima u regiji. Osnivanjem konzulata u Rijeci i Novom Pazaru nadamo se da će konačno doći do balansa u odnosima, što je vrlo izvjesno ukoliko konzulati budu svoj posao od početka shvatili odgovorno.

Prije svega, veliku korist od osnivanja konzulata imat će već ranije spomenuti studenti koji će eventualne nejasnoće i administrativne dileme moći rješavati u svom gradu ili bližem susjedstvu. Također, svi oni koji čekaju statusno rješenje (državljanstvo) neće biti prinuđeni na duga putovanja i još duža čekanja. Ovo su samo neka olakšanja koja će u budućnosti pomoći približavanju Bošnjaka ovih zemalja svojoj matici Bosni i Hercegovini” navodi se, između ostalog u tekstu.

 

Iz teksta objavljenog u nedeljniku Stav.ba

Podeli