DruštvoVesti

Svetioniku priznanje za najbolje realizovanu Balkansku omladinsku školu

Udruženju “Svetionik” iz Novog Pazara pripalo je priznanje za najbolje realizovan projekat “Balkanska omladinska škola” koji se kroz tri mjeseca realizovao u osam zemalja Balkana. Predstavnicima tog udruženja nagrada je uručena na svečanosti održanoj u Skoplju.

“Ovo je drugi put da Udruženje ‘Svetionik’ realizuje projekat Balkanska omladinska škola.  U pitanju je neformalni vid obrazovanja zamišljen kao platforma za studente osnovnih i master studija. Za svaku pohvalu je skup koji je organizovan jer je poslužio da se razmjene iskustva, da se izrazi želja da se nastavi sa realizacijom projekta te da se on, ako je to i moguće unaprijedi. Ovo priznanje govori i pokroviteljima I učesnicima da je projekat u Novom Pazaru dobro realizovan, koordinatorima I našem udruženju je velika čast što priznanje Vladine direkcije Republike Turske odlazi baš u naše ruke”, rekao je za Radio televiziju Novi Pazar koordinator Udruženja “Svetionik” Sanjin Kolić

Svečanosti održanoj u Skoplju prisustvovali su predsjednik Parlamenta Republike Turske Mustafa Šentop, predsjednik YTB Abdullah Eren, ministar kulture Sjeverne Makedonije Asaf Ademi i ambasadorka Republıke Turske u Makedoniji Tulin Erkal Kara.

Zadovoljni realizacijom projekta “Balkan youth school” koji je novopazarsko Udruženje “Svetionik” realizovalo prije tri godine, ali i osmišljenim aktivnostima za ovogodišnji projekat, izborom nadarenih studenata i angažmanom relevantnih predavača bili su i predstavnici Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Republike Turske.

Regionalni projekat ‘Balkanska omladinska škola’ pored Srbije realizuje se i u Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Grčkoj i Kipru. Osnovni cilj ovog projekta je izgradnja mosta između Republike Turske i srodnih zajednica i realizacija edukativnih projekata.

Studenti, polaznici projekta “Balkan youth school” u toku tri mjeseca pohađali su nastavu iz oblasti historije, umjetnosti, psihologije, religije, političkih nauka, kulture, književnosti, ekonomije i prava. Kroz aktivnost “klub knjige” družili su se i analizirali razna djela s afirmisanim piscima.

Učesnici su tokom projekta boravili u dve zemlje. Prvo studijsko putovanje učenika i studenata iz Sandžaka, polaznika “Balkanske omladinske škole” bilo je u susednu Crnu Goru.

Potom se grupa od 50 mladih, mahom srednjoškolaca i studenata iz različitih delova Sandžaka tokom sedmodnevnog boravka u Republici Turskoj upoznala sa njenom historijom, tradicijom i kulturom.

Tromjesečni projekat “Balkan youth school” (Balkanska omladinska škola) koji je u Sandžaku uz novčanu podršku Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske realizovao “Svetionik” okončan je krajem maja svečanom dodjelom sertifikata učesnicima i zajedničkim iftarom.

A. Nićiforović

 

Podeli