DruštvoVesti

Bačevac zatražio osnivanje Inovacionog centra u Novom Pazaru

U Narodnoj skupštini Republike Srbije poslanici su danas započeli rasravu o  predlogu novog Zakona o nauci i naučnom istraživnju. Pre nego je zakon došao u skupštinske klupe pred poslanike, prošao je koroz iscrpne javne rasprave, što je pomoglo da se napravi dobar dokument koji uvažava stavove i potrebe naučne zajednice. Predlogom ovog zakona kao i nedavno usvojenim Zakonom o Fondu za nauku podstiče se naučno tehnoloski razvoj i obezbedjuje stabilno finansiranje i efikasno korišćeneje sredstava, kroz kombinaciju projektnog i institucionalnog finansiranja.

Narodni poslanik dr Muamer Bačevac je pohvalio opredeljenje vlade da godinama unazad povećava budžet za nauku. On je istakao da pored toga što i  naučno zakonodavstvo i naučna infrastruktura rastu, se čini  da je glavni problem kod nas slaba povezanost privrede i naučnih inovacija. Čvršća povezanost nauke i privrede je glavni preduslov za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta. Države koje su lideri u inovacijama i tehnološkom razvoju to jesu iskljucivo zahvaljujući tesnoj povezanosti njihovih privreda i naučno-istraživačke delatnosti, naglasio je Bačevac.

On je pohvalio osnivanje Fonda za saradnju privrede i nauke te pozvao ministra da i u Novom Pazaru koji je univerzitetski centar Sandžaka, iskoristi Državni Univerzitet za osnivanje Centra za inovacije kao i da  otvori kancelariju Fonda za saradnju privrede i nauke.  U mom kraju je jako puno inovatnih studenata, mladih naučnika, imamo Državni univerzitet i nekoliko privatnih fakulteta, sa druge strane mnogo je uspešnih malih i srednjih preduzeća koje bi nove ideje i inovacije preporodile. Osnivanje Inovacionog centra bi uvezalo mlade uspešne ljude i njihove ideje sa malom privredom koja je  vitalna i kojoj je svaki novi ipuls od velikog značaja, istakao je Bačevac.

Odgovarajuci na ove zahteve, ministar Šarčević je istako da se slaže da je Novi Pazar ima potencijala da postane naučni centar i da se takvi centri planiraju u ministarstvu za ovaj kraj.

 

Senada Kalić

Podeli