DruštvoPolitika

KO JE SULEJMAN SOJLU, ČOVJEK SA KOJIM SE LJAJIĆ SASTAO U ISTANBULU?

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu, bili su gosti večere u Istanbulu, kojoj su prisustvovali predstavnici svih Udruženja (derneka) porijeklom sa Balkana. Sojlu i Ljajić dočekani su ovacijama više od 400 prisutnih u hotelu Golden Tulip u opštini Bajrampaša.

Sulejman Sojlu, jedan je od najbližih ljudi turskog predsednika Erdogana, ministar je policije a u Vladi premijera Jildirima.Kako su u turskoj nakon puča pooštrene mjere sigurnosti, Erdoganu je na tom mjestu trebao blizak čovjek kojem će da vjeruje, upravo Sojluu Erdogan je povjerio tu funkciju.

Iako je Sojlu ranije bio član drugih partija, Erdogan se nije dvoumio da upravo njemu povjeri jednu od najbitnijih funkcija u Tuskoj.Sojlu je sa Ljajićem izuzetno blizak a tokom Ljajićeve posjete Istanbulu, Sojlu je u svom govoru kazao da je izuzetno zahvalan na svemu što Ljajić čini za saradnju Turske i Srbije te što ne zabravlja svoj kraj.

U svom obraćanju Sojlu je ukazao na napredak i razvoj koji je Turska ostvarila u posljednjih 15 godina, naglašavajući važnost dobrih odnosa sa svim zemljama Balkana. Sojlu je kazao da će Turska nastaviti sa daljim investicijama na Balkanu jer to doprinosi daljem razvoju regiona.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić u svom obraćanju prisutnima je govorio o projektima koje Turska realizuje u Srbiji a posebno u Sandžaku, a koji su dogovoreni prilikom posljednje posjete Predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Novom Pazaru.

Ljajić je pozvao sve privrednike da ulažu u Sandžak i Srbiju i kazao, da su dobri odnosi između dvije zemlje prilika za čvršće povezivanje sa Sandžakom. Večeri su prisustvovali i predsednici udruženje Bošnjaka iz Istanbula, savjetnik predsjednika Erdogana Sabri Demir, predsjednik opštine Bajrampaša Atila Ajdiner, mnogi narodni poslanici Ak Partije i privrednici porijeklom iz Sandžaka.

Podeli