PolitikaVesti

Džudžo za RSE: Nisam zainteresovan da budem predsjednik BNV koje ne funkcioniše za dobrobit Bošnjaka

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo zakazao je za ponedjeljak, 24. juna sjednicu Vijeća na kojoj bi trebalo da budu riješeni trenutni problemi unutar ovog nacionalnog organa.

Džudžo kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve kulminiralo onog trenutka kada je on odbio da potpiše inicijativu za specijalni status Sandžaka, jer ona nema podršku obje liste čijim je glasovima izabran na ovu funkciju.

STAV: Vođa albanskog lobija Ahmedin Škrijelj vodi SDA Sandžaka u nestanak

“Zakazao sam sjednicu BNV, a svaka inicijativa za mojom smjenom i razrješenjem ukoliko bude imala većinu biće potpuno legalna i legitimna. BNV, koje sam u ranijim sazivima vodio 11 godina, vidim kao tijelo koje je u službi ostvarivanja kolektivnih nacionalnih prava Bošnjaka. Svaku drugu svrhu ne vidim, niti sam zainteresovan da budem predsjednik BNV, ako ono ne funkcioniše na taj način”, kaže za RSE Džudžo.

On kaže da je sama inicijativa za specijalni status Sandžaka za njega lično najmanje sporna, te da bi on radije koristio termin “autonomija Sandžaka” i podsjeća da je zbog te ideje za vrijeme režima Slobodana Miloševića bio hapšen 11 puta.

“Ideja za specijalnim statusom je na nakaradan način inicirana, bez razgovora, koncenzusa i konsultacija čak i sa mnom, kao predsjednikom BNV. Prije nekoliko dana je neko iz te liste došao i pokušao da me natjera da potpišem nešto što smatram da je sadržajno u redu, ali se ne može smatrati idejom BNV, jer iza nje ne stoje i vijećnici sa liste “Vakat je”. Ja sam ponudio i još uvijek nudim tekst rezolucije koji je prihvatljiv za vijećnike sa obje liste, gdje se Sandžak vidi kao regija sa regionalnom samoupravom”, kaže Džudžo.

KLOPKA ZA DOKTORA: Ko želi biti ljider mjesto lidera?

Ipak, on smatra da će do okončanja ovih dešavanja u BNV najveću štetu imati sami Bošnjaci, te da oni koji vode ovakvu vrstu politike dovode u pitanje veliki projekat otvaranja studijskog programa bosanskog jezika na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

On tvrdi da je prije nekoliko dana prilikom ulaska u prostorije BNV napadnut njegov šef kabineta i vozač Almir Pejović, te da je na taj način i njemu onemogućeno da fizički obavlja svoje nadležnosti u skladu sa zakonom u tim prostorijama.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Nedžad Smailagić

Podeli