PolitikaVesti

BNV I SDA SANDŽAKA IZMEĐU OPSTANKA I NESTANKA

Insistiranje „Samoopredjeljenja“ (čitaj: Ahmedina Škrijelja) na prihvatanju Inicijative o specijalnom statusu za Sandžak kao platformi za rješenje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka, unijelo je dosta konfuzije i u samoj SDA Sandžaka i listi „Samoopredjeljenje“. Dio Glavnog odbora SDA odbio je da glasa za takav dokument a dio vijećnika ponudio neka druga rješenja. Sam predsjednik Vijeća insistirao je na tome da bilo kakav dokument mora biti odraz zajedničke volje obje liste koje u Vjeću čine većinu.

Bliži se rasplet krize u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Srbiji i SDA Sandžaka. Lista „Samoopredjeljenje“, čiji je nosilac predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, dok iza njega iz sjene figurira Ahmedin Škrijelj, generalni sekretar SDA Sandžaka, zatražila je od aktuelnog predsjednika BNV Esada Džudže „hitnu i neodložnu ostavku“, kao i vraćanje vijećničkog mandata. Odmah nakon te informacije, u javnost je procurjela i vijest da su „na spisku za odstrjel“, pored predsjednika Džudže, i njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik, aktuelni potpredsjednik Vijeća i predsjednik Izvršnog odbora SDA Sandžaka, Muhedin Fijuljanin, kao i bivši potpredsjednik ove Stranke, saborac nedavno nastradalog predsjednika opštine Tutin Šemsudina Kučevića i aktuelni predsjednik općine Sjenica, Hazbo Mujović. Kao nepodijeljeni komentar ozbiljnijih poznavalaca sandžačkih političkih prilika nametnula se konstatacija da je ovo jedna od najdubljih kriza u koju je SDA Sandžaka upala od svog osnivanja i da obračun između dva koncepta – jednog probošnjačkog, real političkog, kojeg provodi Džudžo sa svojim saradnicima, i drugog proalbanskog, populističkog, kojeg pokušava promovirati bivši omladinac a sadašnji glavni Ugljaninov „ideolog“ i potajni pretendent na njegovo mjesto, Ahmedin Škrijelj. Rezultat svega, kako vide oni koji „iza brda bolje vide“, moglo bi biti rušenje i BNV-a i SDA Sandžaka. Zbog čega i po čijem nalogu, sve više je teorija.

Kriza je započela već u izbornoj kampanji, kada je, zbog zakonskih prepreka, bilo potpuno izvjesno da Sulejman Ugljanin neće moći, zbog nespremnosti da drugome prenese upravljanje nad SDA Sandžaka, zadržati i funkciju predsjednika BNV-a. Kao pandam novoizabranom predsjedniku Vijeća, politički izgrađenoj i nacionalno prepoznatljivoj ličnosti, Esadu Džudži i njegovim najbližim saradnicima, stvoren je tzv. Upravni odbor liste „Samoopredjeljenje“, na čelu sa Ahmedinom Škrijeljem, zagovornikom albanizacije Bošnjaka i „tvrdog odnosa“, ne samo prema vlastima u Beogradu, nego i prema svim političkim partijama u Sandžaku, kao i prema svim političkim oponetnima i mogućim konkuretnima za eventualnog Ugljaninovog nasljednika u samoj SDA Sandžaka. Stvar bi skoro i bila riješena već nakon mjesec – dva dana, dogovorom u samom koalicionom bloku, a u vezi sa raspolaganjem novčanim sredstvima Vijeća, da Džudžo na kraju, ipak, nije „popustio“ i pravo na potpisivanje novčanih naloga prenio na predsjednika i potpredsjednika Izvršnog odbora Vijeća (jednog sa jedne a drugog sa druge liste), i listu „plaćenih“ u Vijeću proširio na još nekoliko u organe Vijeća neraspoređenih kadrova i s jedne i s druge strane.

Bura se smirila, ali na kratko. Novi pritisak krenuo je sa druge – političke strane. Povod – imenovanje ulica u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Pod izgovorom „stranačkog projekta“, lokalnim samoupravama u ova tri grada „ponuđena je“, metodom uzmi ili ostavi, odluka u kojoj su za nazive ulica, između ostalog, predložena i imena koja su „trn u oku“ pripadnicima srpskog naroda a koja su u javnosti označena kao albanizacije bošnjačkog pitanja i Sandžaka. Sa takvim rješenjem nisu se složili koalicioni partneri u SDP Rasima Ljajića, pa je koalicija za koju se računalo da je donijela mir i stabilnost u Sandžaku, preko noći dobila „staklene noge“, što se veoma brzo odrazilo kroz skidanje te tačke sa dnevnog reda novopazarske, a onda i sjeničke skupštine općine. Kriza u odnosima SDA i SDP, na nivou općinskih vlasti, odnosno lista „Samoopredjeljenje“ i „Vakat je“ na nivou koalicionih partnera u Bošnjačkom nacionalnom vijeću je već tada poprimila veoma ozbiljnije razmjere.

Nakon toga uslijedio je odgovor nosioca liste „Vakat je“, prof. dr Saita Kačapora, kojim on dovodi u pitanje legalitet Inicijative za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, koju je usvojio „krnji“ (bez članova liste „Vakat je“) sastav Izvršnog odbora BNV. Takvo reagovanje nije se svidjelo pojedinim članovima Ugljaninovog tima – samozvanom prdsjedniku liste „Samooopredjeljenje“ Ahmedinu Škrijelju, koji je od druge članice ranije već nespretno nazvanog „Patriotskog saveza Bošnjaka“, liste „Vakat je“, zahtijevao smjenu i oduzimanje mandata nosiocu njihove liste, jednom od potpredsjednika Vijeća, prof. dr Saitu Kačaporu, što je u SDP-u shvaćeno kao presedan i politički avanturizam.

Insistiranje „Samoopredjeljenja“ (čitaj: Ahmedina Škrijelja) na prihvatanju Inicijative o specijalnom statusu za Sandžak kao platformi za rješenje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka, unijelo je dosta konfuzije i u samoj SDA Sandžaka i listi „Samoopredjeljenje“. Dio Glavnog odbora SDA odbio je da glasa za takav dokument a dio vijećnika ponudio neka druga rješenja. Sam predsjednik Vijeća insistirao je na tome da bilo kakav dokument mora biti odraz zajedničke volje obje liste koje u Vjeću čine većinu.

Odbijanjem da potpiše propratna pisma uz inicijativu Izvršnog odbora za najveće državne predstavnike Srbije i Crne Gore, Džudžo je zaradio novi „žuti karton“ pa je, na ekspresno zakazanoj press konferenciji, pod plaštom svečane sjednice, dobio „naredbu“ o odstupanju sa funkcije predsjednika i vraćanju vijećničkog mandata. Nekako u isto vrijeme, u Sjenici je usaglašen novi prijedlog naziva ulica, o kojem, međutim, Izvršni odbor za sada odbija da se izjasni, što, opet, krizu premješta u Sjenicu i na tamošnje visoke SDA funkcionere, predsjednika Skupštine općine Muhedina Fijuljanina i predsjednika općine Hazba Mujovića.

Kako vrijeme za zakazivanje obavezne šetomjesečne sjednice BNV polako ističe a procedura oko usvajanja odluke o nazivima ulica u Sjenici se privodi kraju, to „aktere krize“ požuruje na nove korake. Kako se iz svih izvora može čuti, razgovori se vode između sve tri strane. Mete su, u svim razgovorima, predsjednik BNV-a Esad Džudžo, te dvojica Sjeničana, potpredsjednik Vijeća i predsjednik lokalnog parlamenta Muhedin Fijuljanin, i, naravno, Hazbo Mujović, koji je, kako je odavno svima već poznato, u nemilosti Novog Pazara zbog svog izuzetno velikog uspjeha na lokalnom nivou. Jedinstven zaključak skoro svih je da bi gubitkom ova tri čovjeka ugled SDA Sandžaka u javnosti značajno opao a što bi se veoma brzo odrazilo gubitkom značajne podrške na skorim parlamentarnim i lokalnim izborima.

 

SJEDNICA VIJEĆA 24. JUNA

 

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo sazvao je Treću redovnu sjedniu Vijeća. Sjednica, na kojoj bi se mogla riješiti i sudbina, ne samo Esada Džudža, već i samog BNV, bi trebalo da se održi u ponedjeljak 24. juna. Pored usvajanja finansijskog plana za 2019. i završnog računa za 2018. godinu, pred vijećnicima će se naći i “Odluka o sprovođenju Rezolucije BNV- a pravima i slobodama bošnjačkog naroda u Republici Srbji” od 1. marta 2012. godine. Kako je na svom FB profilu predsjednik BNV Esad Džudžo najavio, “dogovor o sprovođenju Bošnjačke rezolucije može biti dobra platforma da se sačuva i ojača bošnjačko jedinstvo u cijelom Sandžaku”.

Krajnji rok za održavanje ove sjednice BNV-a ističe 27. juna 2019. godine i u slučaju neodržavanja iste, u skladu sa zakonom, Vlada Srbija bi mogla da uvede privremene mjere i raspusti aktuelni saziv BNV. Takav rasplet Džudžo je okarakterisao upravo kao cilj onih koji traže njegovu ostavku.

 

Izvor: Stav.ba

Podeli