Društvo

DUNP: Počeo prvi upisni rok

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru danas je počelo prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskih studija. Prijavljivanje traje još sutra i prekosutra, a veliki broj kandidata koji  prvoga dana predaju dokumenta, potvrđuje da će na većini studijskih programa biti velika konkurencija.

Ove godine indeks  Državnog univerziteta na 19 akreditovanih studijskih programa dobiće 959 studenata, od kojih će se 684  finansirati iz budžeta, dok će 275 biti na samofinansiranju.

Od ukupnog broja budžetskih mesta, 60 se odnosi na Departman za biotehničke nauke u Sjenici i studijske programe Agronomija i Prehrambena tehnologija.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gde se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 120 mesta. Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 75, a Departman za filološke nauke 65 brucoša. Na matematičkim naukama planiran je upis 170 studenata, na tehničkim 234, a hemijsko-tehnološkim 50.

Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: biologija, rehabilitacija i sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 105 novih studenata.

Iz budžeta će se finansirati preko70 odsto studenata prve godine. Školarine nisu povećavane i iznose, zavisno od studijskog programa, između 50.000  i 60. 000 dinara.

Kandidati koji konkurišu za upis, uz prijavu predaju fotokopije svedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole i fotokopiju diplome o završnom, odnosno maturskom ispitu, dok  originalna dokumenta podnose na uvid. Takođe, prilikom prijavljivanja prilaže se i dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita.

Polaganje prijemnih ispita na Državnom univerzitetu je 27. i 28. juna. Konačni rezultati biće objavljeni 4. jula,  a upis počinje 8.  i traje do 12. jula.

Izvor: DUNP

Podeli